Anrikt konditori firade 50

I 50 år har familjeföretaget drivits. En hel del har förändrats under åren. Numera finns det mer matbröd och smörgåsar på kondis än förr.

Ett hantverk. Kristina Stolt, ägare och Louise Söder, konditor, bjuder på tårta.

Ett hantverk. Kristina Stolt, ägare och Louise Söder, konditor, bjuder på tårta.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2015-08-24 02:00

Redan som fyraåring var Kristina Stolt, numera ägare till Nelins konditori, med i bageriet. Då stod hon på en stol för att kunna hjälpa till.

– Jag minns att jag sade till vår bagerska att hon kunde gå hem för jag hade kollen. Det hade varit roligt om hon kunnat vara med i dag, men hon är på semester, skrattar Kristina Stolt.

Som 18-åring under gymnasietiden fick hon ta över ansvaret för familjeföretaget en längre tid då hennes pappa blev svårt sjuk.

– Det var nära att jag hoppade av gymnasiet. Det var så mycket med bageriet, saker som jag aldrig tagit ansvar för tidigare. Pappa hade alla degrecept i huvudet. Inget fanns nedskrivet och det var väldigt mycket att göra. En god vän till pappa hjälpte oss att göra degar på nätterna och gick till sitt vanliga jobb på dagarna.

– Men pappa blev frisk och fanns till hands då jag tog över. Vi fick en jättebra överlämning och han var ofta med i konditoriet, pratade med människor och gjorde ibland en deg till något som han tyckte var roligt att göra, berättar Kristina Stolt.

För att fira familjeföretaget fyller 50 år har de inför helgen gjort tio tårtor som de hoppades skulle räcka till ungefär 600 personer. Innan familjen tog över hade Nelins haft flera ägare och namnet kommer från gatan där konditoriet ligger.

– Det är stor skillnad på dagens konditorier. Förr var det inte så mycket matbröd och smörgåsar, men nu gör vi lika mycket av allt, säger Kristina Stolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om