Ansvarsfulla elever belönas

3 000 kronor kan bli dina om du blir utsedd till "periodens elev" flest gånger på Larssons skola.

Monica Pekkala är pedagog på Larssons skola och menar att det är bra att belöna duktiga elever.

Monica Pekkala är pedagog på Larssons skola och menar att det är bra att belöna duktiga elever.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-01-31 04:00
Här studerar 380 elever mellan 6 och 16 år. När Monica Pekkalas seniorklass går in i morgonsalen får de först ta henne i hand och säga ?God morgon?. Normalt skulle eleverna få börja dagen med att göra ett nutidskryss eller diskutera något aktuellt ämne. I nutidskrysset vill alla nå så bra resultat som möjligt, för vinnaren blir uppskriven på en lista.

<b>Biobiljett</b>
Var sjätte vecka får morgansamtalen en annan funktion. Periodens elev ska utses.
? För att bli utsedd till ?periodens elev? måste eleven ha uppfyllt vissa krav. Eleven måste ha tagit stort ansvar både i skolan och socialt, vågat vara sig själv och inte se ner på andra personer som är annorlunda, och vara tydlig i sitt språk och våga säga ifrån när eleven ser något som är fel, säger Monica Pekkala som inte har del i röstningen.
Klassen är bra på att följa detta mönster då de utser en elev, vilket de gör skriftligt. Där krävs en förklaring till varför just den eleven ska väljas. Röstningen är anonym och blir det lika många röster på några personer så lottas vinnaren ut.
? Det finns vissa klasser som pressar varandra extra hårt och för dem kan det vara lite jobbigt med den här uttagningen, säger Alexandra Asklund, 15 år.
Där är det vanligare att eleverna röstar på sina kompisar.
Något som kanske ökar pressen är priserna. Vinnaren får en biobiljett. Den elev som vinner flest gånger under en termin får ett stipendium på 1 500 kronor och den som vinner flest gånger under ett år vinner 3 000 kronor.

<b>Blyga elever måste ha svårare att få utmärkelsen. Är inte det knäckande för dem?</b>
? Visst kan vissa elever ha svårare att bli valda, men vi jobbar varje dag för att utveckla deras personlighet. Vid behov utser även våra pedagoger en "månadens förbättring", säger rektor Hans Andersson.

<b>Inget fusk</b>
Nyligen kom det fram att det inom skolan förekommit mutor för att eleverna ska kunna fuska sig till utmärkelsen.
? Jag ser inte detta som ett problem då det var länge sedan det hände. Eleverna är väldigt bra på att visa respekt för systemet och jag tror inte att det kommer att fuskas mer, säger Monica Pekkala.

<b>Är det moraliskt korrekt att välja ut en elev som den bästa och alla andra som något sämre?</b>
? Ja, alltså det där är en baksida av det hela, men jag anser att det är rätt att göra såhär då de motiverar varför personen ska vinna. Så länge det finns ett syfte är det bra och det finns det, säger Monica.
Eleverna instämmer och menar att de bara tycker att det är positivt. Det är spännande och de blir puchade att bli bättre människor.
Alexandra Asklund berättar att det är många utifrån som klagar på systemet, men det tror hon beror på att de inte vet exakt hur allt går till runtomkring.
Ulrika Fors är mamma till elvaåriga Felicia som går på Larssons. Hon tycker att det finns två sidor att se på det hela, men att det framförallt är positivt.
? Barnen lär sig på detta sätt känna varandra även om det kan vara lite svårt för mellanstadiebarn att se vem som sköter sig bäst. Jag tror ändå att de klarar av det och inte bara röstar på sina bästisar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om