Äntligen vår i myllan

Med vulkansten behövs vattning bara varannan vecka.

Med vulkansten behövs vattning bara varannan vecka.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-03-06 04:00
Våren har nu kommit med dagsljus halva dygnet och våra krukväxter börjar att assimilera och växa vidare. Då kan vi börja med vårbruket inomhus och beskära de krukväxter som vuxit alltför högt eller brett.
Skär med vass kniv eller sax och gärna hårt så att nya knoppar i centrum börjar växa och ger plantan bättre proportioner. Tag samtidigt lämpliga skott som ansas alldeles under ett bladfäste och placeras i ett glas vatten eller fuktig jord som mest ska bestå av sand. Plastpåse utanpå ska ha hål där fukten kan gå ut och måste passas så att inte överskottsfukt ger mögelangrepp.
Omplanteringar kommer nu också, då växter i rotfyllda krukor ska må bättre genom att vi skakar ut gammal jord och planterar i större kruka med vanlig inköpt krukväxtjord. Den brukar ofta bestå av ganska mycket torvmull, men surjordsväxter som hortensia, azalea, gardenia och brunfelsia ska ändå ha lite extra torv för att inte få klorofyllbrist med gula blad av brist på mangan och järn.

Lägg krukskärvor eller leca i botten på krukorna, så att inte jorden täpper igen bottenhålet och lägg ett jordlager så högt att växtens rötter kommer lika högt som i den gamla krukan. Fyll med jord runt växten, packa lagom hårt och vattna rejält för en veckas behov och sedan mer måttligt beroende på sort och läge. Andra äldre krukväxter kan nu få sin första näring, flytande varannan vecka eller med gödselpinnar eller pellets.
Nytt för året är en liten behållare, Happy Plants, som placeras innanför krukkanten och har en gel, som sakta avger vätska och näring i 30 dagar.
Mycket svag dos av flytande näring vid varannan vattning är ett nyare råd och då följer man tillväxten successivt och ändrar eventuell gödselmängden vid behov. Benmjöl med dess fosfor gynnar blomningen och en teskedsgiva kan läggas några centimeter ner vid krukkanten, dit rötterna går och hämtar vad de behöver.
Kattägare bör sätta den kanten mot fönstret, för kattor vill gärna krafsa i benmjöl, som tydligt lockar dem.
Bladväxter behöver också ibland lagom dusch och rengöring, men använd inget rengöringsmedel på nya blad.
I en tidigare ruta skrev jag om Weibulls krossade vulkansten, som man sätter växter i och som man vattnar till hälften i en helt tät kruka och som sedan klarar sig 2-3 veckor. Bra också för allergiker, eftersom inga svampar växer här.

Pelargoner och fuchsior brukar vara svåra att dra upp från frö om man inte har ett bra växthus, men nu har vi östgötar fått ett företag, som specialiserat sig på dessa sorter. Där kan vi välja i ett jättestort sortiment med 400 olika fuchsior och 350 olika pelargonsorter.
Det är Wibrants Trädgård som satsar hårt på dessa gamla stugblommor och deras sentida praktfulla varianter. Nästa år erbjuds också den gamla fuchsia Kronström, som fanns i Norrköpings parker sedan 1930-talet som vår absolut bästa, friska och rikblommande fuchsia. Kronström var trädgårdsmästare på Strömsholmen och hade växthus på Sylten.

Nya rön visar moroten som en av de nyttigaste grönsakerna. Den är lätt att odla, (aldrig två år på samma plats), finns i tidiga och sena sorter, ska ha lucker jord (blanda med lövkompost) och sås i 1,5 cm jämndjupa fåror på radavstånd cirka 35 cm. Gallra till 7-8 cm avstånd, kupa mot gröna nackar och lägg eventuellt gräsklipp intill.
Träaska ger bra näring och hjälper, liksom fiberväv, mot morotsfluga. Skörda tidig sort innan den spricker och låt sena sorter stå kvar tills frosten kommer) och lägg en lövhög över det som ska skördas senare. Förvarade i låda med lite torvmull i källare eller annan sval plats kan de hålla sig ända till tidig vår. Morot är verkligen en lättodlad och användbar hälsoprodukt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om