Använda inkontinensskydd vägs

Åldringar som använder gratis inkontinensskydd tvingas spara varje använt skydd i olika plastpåsar i hemmet, för utredning.
-Kränkande säger Marie Börjesson, anhörig.

-Kränkande, tycker Marie Börjesson om hur användningen av inkontinensskydd kontrolleras. Foto: BJÖRN LARSSON

-Kränkande, tycker Marie Börjesson om hur användningen av inkontinensskydd kontrolleras. Foto: BJÖRN LARSSON

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-02-10 04:00
Marie Börjesson trodde knappt sina öron när hon en dag hälsade på hos en anhörig, en kvinna som är en bra bit över 90 år gammal.
Den gamla damen, som under flera års tid använt inkontinensskydd, hade slut på sina skydd och ringde vårdcentralen för att be om nya. Som hon alltid brukat göra. Då fick hon veta att det är nya direktiv som gäller.
-Hon ska spara varje använt skydd i separata påsar och skriva på dag och klockslag när hon lade i dem. Efter två dagar ska någon från vårdcentralen komma och hämta dem, väga dem och få fram ett millilitergenomsnitt av urin, återberättar Marie Börjesson.
-Jag trodde givetvis att det var ett missförstånd men ringde för säkerhets skull upp vårdcentralen för att kontrollera och då fick jag veta att uppgifterna stämde, jag blev helt paff.

"Missbruk"
Marie Börjesson fick genom samtalet också förklaringen till varför utredningen skulle göras.
-Sköterskan jag talade med sade att det handlar om ett "missbruk av blöjor", men vem missbrukar inkontinensskydd, det har man väl ändå inte på sig för skojs skull, säger hon.
Samtidigt understryker Marie Börjesson att hon förstår att det givetvis kostar.
-Och ta då hellre lite betalt i stället för det de använder, men utsätt inte dessa stackars gamla människor för den här kränkande behandlingen, säger hon.

Samla urinen
I hela utredningen ingår även att mäta dygnsurinen.
-De ska samla upp den urin som skulle kommit i toalettstolen, i ett graderat kärl. Men det är inte så enkelt om man är gammal, och darrhänt, använder rullator och dessutom har nedsatt rörelseförmåga. Hur klarar man det, funderar Marie Börjesson.
Hon tror att många av de gamla som faller under den här "kontrollen", inte vågar säga ifrån.
-De håller tyst och gör som de blir tillsagda i rädsla för att bli av med sina skydd, eller för att bli illa bemötta på vårdcentralerna. De är ju trots allt i beroendeställning.
Ing-Marie Bertilsson, är vårdenhetschef på vårdcentralen Väven i Norrköping, en av de vårdcentraler som aktivt använder den här formen av kontroll. Men hon anser inte att undersökningen på något sätt är anmärkningsvärd. Hon påpekar att bestämmelserna gäller alla landstingets vårdcentraler.
-De som nyttjar gratis inkontinensskydd måste medverka till de utredningar som görs, säger hon.

Omtanke
Huruvida det kan uppfattas som krångligt bland de äldre, vill hon inte närmare kommentera.
-Jag känner inte till enskilda fall, svarar hon.
Hon påpekar att undersökningarna främst genomförs med omtanke om dem som nyttjar skydden.
-Vi måste helt enkelt veta om det är den här formen av inkontinensskydd som de behöver, det kanske finns andra alternativ i stället, säger hon.
Hon påpekar att den tidigare informationen som finns inlagd i dator, angående dem som nyttjar inkontinensskydd, inte är tillräckligt pålitlig.
-Vi har ju aldrig tidigare gjort den här typen av kontroll, säger hon.
Men att det skulle handla om misstankar mot att några bland åldringarna missbrukar inkontinensskydd, säger hon blankt nej!
-Var har du fått det ifrån? Absolut inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om