Årslånga väntetider hos Folktandvården

Upp till två år. Så länge kan du få vänta på tid för undersökning hos Folktandvården om du inte redan är patient där. Det visar en kartläggning som NT har gjort.

Väntetiderna för att som ny kund få en undersökning hos Folktandvården skiljer sig kraftigt mellan de olika klinikerna. Däremot när det gäller barn ligger de i rätt fas och det finns inga väntetider alls för den patientgruppen. Arkivbild: Ingvar Karmhed/Scanpix

Väntetiderna för att som ny kund få en undersökning hos Folktandvården skiljer sig kraftigt mellan de olika klinikerna. Däremot när det gäller barn ligger de i rätt fas och det finns inga väntetider alls för den patientgruppen. Arkivbild: Ingvar Karmhed/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-01-18 07:33
Längsta väntetiderna finns i Norrköping. Där vittnar flera kliniker om en väntetid på upp till två år. Även Folktandvården Vikbolandet har så lång kö. I Valdemarsvik och Söderköping är kön för den som är ny patient runt tre månader.
- Det är självklart ett problem med så långa köer. Men icke akuta undersökningar av vuxna är en lågprioriterad grupp. Barn däremot ligger vi i fas med. Där finns det inga väntetider alls, säger tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne.

Tandläkarbrist
Varför köerna är så långa på vissa kliniker och betydligt kortare på andra har inte Raimo Pälvärinne något entydigt svar på.
- Jag ser flera orsaker. På vissa håll råder det tandläkarbrist. På andra håll har tillströmningen av nya kunder varit så stor att vi inte har kunnat möta efterfrågan. Men det är självklart inte bra att det är så långa köer på vissa kliniker. Men vårt mål är att komma ifatt under 2007. I hela länet har vi fått en sammanlagd ökning av runt 25 nya tandläkare.
På Folktandvården Vikbolandet är det just bristen på tandläkare som är problemet.
- Vi har sökt en tandläkare under en längre tid och vi har en som jobbar trots att hon har gått i pension. Det gör att väntetiderna blir långa. Vi hoppas att det ska bli bättre. Men om det blir så vet jag inte, säger Mona Andersson, kliniksamordnare på Folktandvården Vikbolandet.
Enligt ett beslut taget under 2006 sätts alla nya patienter i samma kö som alla gamla patienter. Det gör att köerna oftast bli ännu längre för den som är ny.
- För oss handlar detta om att prioritera alla på samma sätt. Oavsett om du är ny eller gammal patient så ska du inte särbehandlas, säger Raimo Pälvärinne.

Många nya patienter
Före nyårsskiftet roterade folktandvårdsklinikerna i Norrköping månadsvis med att ta hand om nya patienter. Då fick man direkt en undersökningstid med besök inom 8-12 veckor.
- På det sättet har vi tagit emot många nya patienter sedan december 2003. En stor del av dessa har haft stora och omfattande vårdbehov vilket medfört att vi inte hunnit kalla de patienter som sedan tidigare är våra patienter och som vi avtalat att kalla igen, säger Barbro Hjärpe, klinikchef på Folktandvården Vidablick.

Akuta behov prioriteras
Men från 1 januari får du för närvarande ingen tid hos exempelvis Folktandvården Vidablick, utan hänvisas till den folktandvårds-klinik som tar emot nya patienter.
- Vi roterar månadsvis mellan innerstadsklinikerna i Norrköping om att ta hand om nya vårdsökande. Du sätts då in i klinikens kallelsesystem på januari 2007 och kommer att kallas när kliniken kallar de patienter som finns uppsatta denna månad. Tyvärr ligger alla kliniker mycket efter med kallelserna så det kommer att dröja 12-24 månader, säger Barbro Hjärpe.
Tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne tror inte att gruppen som står utan tid för en vanlig undersökning är en homogen grupp.
- Det kan vara många olika skäl till att du inte har haft regelbunden tandvård. En del är förstås flyktingar som inte haft den möjligheten tidigare. Men trots köerna så är det fortfarande så att du får hjälp om vårdbehovet är akut. Det är prioriterat, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om