RA Auktionsverket kan se tillbaka på ett intensivt och annorlunda år i spåren av corona.
– Det var ett par oroliga och ovissa månader under förra våren. Det blev helt stiltje på marknaden. Krisen låg över oss. Hela vår bransch var väldigt osäker. Ingen visste eller vågade göra något, men så plötsligt, lagom till sommaren, började allt om. Jag har inte varit med om något liknande under alla mina år här, säger vd Ridha Achoura.
Berätta.
– Många har städat ur sina hem under coronan. Det har funnits tid för det. Folk har röjt garderober, källare, vindar och garage och hittat föremål. Det är också, i dessa svåra och ovissa tider, säkert att sälja och köpa digitalt. Vi är noga med det.
Vårens kvalitetsauktion, som visas upp från lördagen den 24 april, klubbas söndagen den 9 maj dagen efter Ridha Achouras 65-årsdag, men han har inga planer på att gå i pension.
– Jag har alldeles för roligt för det. Det är mitt liv. Vi har, med åren, skapat en klubb med kunderna här nere. De kommer hit, tar en kaffe och hänger lite på tryggt och säkert avstånd. Det fungerar, säger han och ler.
Vårens trend, som kan skapa lite drag i auktionen, är detaljer för hemmet.
– Som de här, säger Ridha och ställer sig mellan två stora arkivskåp, som var och ett innehåller 72 små fack.
– Det handlar om nostalgi, som kan ge hemmet det där lilla extra. Gamla barskåp från 1950-talet, klassiska köpmansdiskar och äldre bordslampor, som skänktes bort förr, har blivit populära. Det är en smula överraskande, men riktigt roligt.
Ett par snäckurnor, signerade arkitekt Olof Hult och tillverkades av Näfveqvarns Bruk, från 1920-talet är en intressant bubblare den 9 maj.
– Det är trädgårdens Rolls Royce. Det är väldigt sällan de kommer ut på marknaden och kan rusa iväg till någonstans mellan 30 000 och 40 000 kronor, menar Ridha.
På ett bord av formgivaren och möbelarkitekten Axel Einar Hjorth, som blivit en riktig storsäljare på senare år, står en liten tavla av en ung Anders Zorn (1860-1920). Motivet "Get med killing" finns upptagen i Zorns verksbeteckning och ska ha målats runt 1874-75 året före han kom in och började på konstakademin i Stockholm.
– Värdet? Vi börjar vid 10 000 kronor, men har inte en aning om var det kan ta vägen. Den kan vara attraktiv för samlare, säger Ridha Achoura.