Äventyrsbad ska bli säkrare

Tolv personer skadade sig på Centralbadet Medley i Norrköping förra året. En pojke var nära att drunkna. Då fanns personal på plats och ingrep för att rädda honom.

Foto: Johan Heikensten

Norrköping2013-01-30 00:00

Barn under 18 år är de som oftast skadar sig i simhallarna och vattenland. Konsumentverket har larmat om att säkerheten på svenska äventyrsbad måste förbättras.

- Vi ser till att all personal har grundutbildning i livräddning. Alla har tagit Guldbojen, kan hjärt- och lungräddning samt har kunskap i att använda defibrillator så att de kan försöka avvärja hjärtstopp, säger Mikael Olausson som är säkerhetssamordnare för Medleys 33 anläggningar i Sverige.

Barn drabbas oftast
- När olyckor inträffar är det oftast barn som drabbas. Nära 60 procent av de som skadar sig är barn under 18 år, berättar Mikael Olausson. De olyckor som händer på Medley följer samma mönster som för övriga badanläggningar.

Det är vanligast att olyckorna - över 30 procent - händer i vattenrutschbanor. Cirka tio procent av olyckorna inträffar när folk slår sig i bassängkanten och lika många olyckor sker då badgästerna halkat på blöta golv.

Under hela 2012 hade Medley 152 anmälningar om tillbud vid sina fem simhallar i Östergötland. Antalet besökare var då 1 147 000. Mikael Olausson poängterar att de totalt har haft ett tillbud per 9 000 besökare vid 33 anläggningar i Sverige.

2 700 olyckor årligen
Totalt i Sverige inträffar, enligt Konsumentverket, cirka 2 700 olyckor varje år i badhus, simhallar eller vattenland, som leder till besök på en akutmottagning.

Den vanligaste skadetypen hos kvinnor är blodutgjutningar (kontusioner) och hos män är det sårskador.

Drunkningstillbud är sällsynta. De flesta skadorna sker under helgerna.

Under 2012 startade Konsumentverket ett projekt kring säkerheten vid badanläggningar och tog då fram skadestatistiken för 2009-2010. Alla de badhallar som besöktes under våren framförde behov av gemensamma riktlinjer för säkerhet. Konsumentverket arbetar tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Svenska livräddningssällskapet för att ta fram riktlinjer. Mikael Olausson, Medley, är med i Konsumentverkets grupp som ska hitta en miniminivå för acceptabel säkerhet i badanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om