Avsnoppad sjörapport upprör yrkesfiskare
De senaste blåsiga och regniga dagarna har meterologerna inte hunnit läsa hela sjöväderrapporten i radion.
Foto: Fotograf saknas!
Väl tilltagen radiotid
Fritidsbåtsägare och yrkesfiskare är irriterade och en mindre storm är under uppsegling. SMHI:s meterologer hävdar att de av Sveriges radio tilldelade knappa fem minuterna strax före tolvslaget inte räcker till både land- och sjövädersrapport. Inte när det är sådant extremt väderläge som det har varit den senaste veckan. Sveriges Radio hävdar å sin sida att SMHI får prioritera vad som ska rapporteras och att tiden för väderrapporterna är väl tilltagen för att vara i radiosammanhang.
Någon annan lösning än bättre väder verkar inte finnas just nu.
Karl-Gustaf Rolf är fiskare på Björkskär i Gryts skärgård. Han lyssnar på sjöväderrapporten varje dag. För honom är det viktigt att veta hur vindarna blåser och med vilken styrka.
- Blir det hård ostlig vind måste jag ta upp mina fiskeredskap, annars blir de fulla med skit eller blåser sönder. Säger de på sjöväderrapporten att det ska blåsa ostlig eller nordostlig vind i 10-15 sekundmeter, så ger jag mig ut och tar upp redskapen. Men sjöväderrapporten är minst lika viktig för alla fritidsbåtsägare tycker han.
Detaljerad rapport
- Så här års är det tusentals med småbåtar ute på sjön. Man märker att sjöväderrapporten är mer detaljerad och det är bra, för annars kan det gå riktigt illa för de som inte är så vana.
Arne Hagmarker, meterolog på SMHI:s väderlekstjänst skulle vilja ha ännu mer tid i radion för land- och sjöväderrapporter de dagar det är besvärligt väder.
- Vi försöker banta ned så mycket vi kan och prata snabbare, men det går inte att få med allt vi vill ska vara med just de dagar det är mycket väder, ibland är det fråga om sekunder. Vår ambition är att klara oss inom den tidsram vi har men är det mycket hinner vi helt enkelt inte.
Blir ingen förlängning
Mitt på dagen är land- och sjöväderrapporten nästan fem minuter. Det är lång tid i radiosammanhang. För meterologerna innebär det ändå att välja mellan vad som är viktigast och som ska få mest tid, vädret över land eller till sjöss.
Hanna Stjärne är programansvarig på Sveriges Radio.
- Det är inte aktuellt att ändra i några tablåer eller förlänga land- och sjöväderrapporterna just nu, säger hon.
- Vi för kontinuerliga samtal med SMHI om vad som ska ingå i prognoserna. Vid speciella väderlägen är det viktigt att blicka framåt och beskriva det väder som ska komma istället för det som har varit. Man måste prioritera, säger Hanna Stjärne.
Väderrapport sänds av SMHI i Sveriges Radios P1 sammanlagt fem gånger per dygn.
Land- och sjöväderrapporten sänds kl 7.55, följd av sändningar 12.55 och 21.50. Sjöväderrapporter sänds dessutom kl. 05.55
och 15.55.
Land- och sjöväderrapporten sänds kl 7.55, följd av sändningar 12.55 och 21.50. Sjöväderrapporter sänds dessutom kl. 05.55
och 15.55.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!