"Nästan alla här har själva varit strulputtar"

Nu ger sig föreningen Back Up ut på gatorna igen. "Vi jobbar för ungdomar, med ungdomar", säger initiativtagaren Johan Henriksson.

Den ideella föreningen Back Up ger sig ut på stan för att få kontakt med ungdomar och skapa trygghet.

Den ideella föreningen Back Up ger sig ut på stan för att få kontakt med ungdomar och skapa trygghet.

Foto: Henny Åman

Norrköping2021-07-18 06:00

En ljummen fredagskväll i juli samlas ett gäng unga vuxna iklädda svarta t-shirtar med texten "Back Up" tryckt på ryggen. 

– Efter några års paus känns det roligt att vara igång igen, säger initiativtagaren Johan Henriksson.

Back Up är en förening som jobbar för att skapa trygghet och möjligheter bland ungdomar i Norrköping. De bedriver en uppsökande verksamhet i centrala stan för att avstyra strul på kvällen, men också för att plocka upp ungdomar som har problem eller mår dåligt.

Projektet drog igång 1992 och drevs då i kommunal regi av eldsjälarna Willy Flores och Stina Nerman. När Willy Flores slutade på kommunen 2018 rann projektet ut i sanden. Fram tills nu.

I höstas flyttade den gamla medlemmen Johan Henriksson tillbaka till Norrköping efter tio år på annan ort. Han har länge arbetat med barn och ungdomar och nu jobbar han på fritidsgården Strömvillan.

undefined
"Målet är att vi ska bli lika aktiva som vi var förut. Då kunde vi vara ute till fyra på morgonen", säger Johan Henriksson som satte igång verksamheten efter tre års paus.

– När jag kom tillbaka märkte jag att många ungdomar drog omkring och stökade runt på kvällarna. De pissade i parkeringshuset, handlade med droger och rökte på. Det vi vill göra är att plocka upp sådana ungdomar och ge dem en social kontext. Fritidsgårdar gör ett jättebra jobb, men utan en uppsökande verksamhet är det många som inte hittar dit. Vi går helt enkelt fram till ungdomar på stan och pratar med dem, eller så kommer de fram till oss, säger Johan Henriksson.

Back Up samverkar också med andra samhällsaktörer som polis, socialtjänsten, företagare och politiker. De har ingen officiell lokal, men medlemmarna samlas på café Ting, ett café som jobbar med arbetsplatsmatchning och som Back Up samarbetar med.

Till skillnad från förr drivs Back Up inte längre i kommunal regi. Johan Henriksson hoppas att de ändå ska få finansiellt stöd från kommunalt håll, men också från Allmänna arvsfonden och i form av EU-bidrag.

– Vi är en ideell organisation. Min erfarenhet är att när sådana här projekt drivs av kommunen blir de ofta lidande när det blir nedskärningar. Därför söker vi också finansiering på annat håll. Med mer resurser skulle vi kunna lägga mer tid på att strukturera verksamheten och anställa personal. Willy är fortfarande med men nu som utbildningsansvarig och vi arbetar många timmar i veckan med att utveckla utbildningen och ha möten med olika aktörer. 

undefined
Mishel Cedeno och Johan Henriksson kopplar av innan det är dags att ge sig av på den andra kvällsvandringen sedan Back Up drog igång igen.

Kraven för att blir medlem i Back Up är tuffa. Alla som vill gå med måste gå en sex månader lång utbildning där man ses två gånger i veckan. Många av medlemmarna har själva haft det stökigt och blivit upplockade som tonåringar.

– På utbildningen får man lära sig hur man ska bemöta människor, men också jobba med jaget och att hitta sig själv. "Vem är jag i olika situationer, vad tycker jag om?". Många har inte svar på de frågorna, säger Johan Henriksson.

– Nästan alla här har själva varit strulputtar! De har haft det kämpigt, men fått hjälp och nu arbetar de med att få in nya ungdomar. Så rullar det på. Det här är en språngbräda ut i samhället. Vi jobbar för ungdomar, med ungdomar, fortsätter han.

undefined
Många är trötta efter en dag på jobbet, några lite hungriga. Men alla i gruppen är glada över att snart ge sig ut på stan.

Den här kvällen är stämningen glad och peppad på café Ting. Alla i gruppen känner varandra vid det här laget. Kvällen börjar med en avcheckning – hur mår alla i dag? Sedan är det dags att ge sig ut på stan.

– Det känns så bra att vara igång igen. För oss är det här ett sätt att umgås och eftersom vi har en gemenskap och trygghet i gruppen blir det lättare för oss att hjälpa andra, säger Ali Abdulkarim, en av ledarna på Back Up.

undefined
Mishel Cedeno och Stephanie Godoy är glada över att vara en del av föreningen. "De bästa kvällarna är när vi kan göra nytta. När man ser att något händer, agerar och sen slutar det bra. Då känns det som att man har man gjort en insats", säger Stephanie Godoy.

Johan Henriksson är orolig för att stöket kommer att öka när pandemin klingar av.

– Under corona har många har blivit hemmasittare. Vad händer när samhället öppnar upp? Familjeproblem kan uppdagas och när de ungdomarna kommer ut på stan är det viktigt att vi finns här.

Just den här kvällen verkar de lättade restriktionerna inte ha bidragit till mer stök bland de unga. Det är folktätt på stan men inga bråk märks av. Gänget hejar på många de möter, Back Up känns igen fastän det var några år sedan sist. En kille på elsparkcykel åker förbi, han ler när han passerar.

– Är det Back Up eller? Tjena!

undefined
Vad gäller kvällsvandringarna begränsar Back Up den uppsökande verksamheten till innanför de fyra promenaderna. Men i grund och botten ser de hela Norrköping som sitt upptagningsområde.

Johan Henriksson har stora förhoppningar på nystarten. Han är säker på att de kommer att hjälpa många unga i Norrköping men räknar också med att det kommer ta ett tag att bygga upp verksamheten igen.

– Att bygga broar tar tid. Man kan inte tro att saker ska hända direkt, det är det långsiktiga arbetet som spelar roll. Men vi har gjort det här förr, vi vet att vi kan göra skillnad.

Så går utbildningen till

Utbildningen för att bli medlem i Back Up består av tre steg.

I första steget ligger fokus på att ungdomarna ska hitta sig själva och bygga upp en värdegrund. En förutsättning för att bli medlem är att man accepterar alla människors lika värde.

I andra steget ligger fokus på att hitta "jaget i gruppen" och på samarbete.

Det tredje och avslutande steget handlar om att gruppen får jobba i ett större sammanhang och kommer ut i samhället.

Totalt har Back Up 350 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!