Back Up-gänget är tillbaka i Norrköping igen efter sitt två veckor långa besök i Los Angeles. En resa som mynnade ut i mängder av möten, intryck och erfarenheter. Sara Lundberg, ledare inom Back Up sedan elva år, målar således upp visiten som ”skrämmande men bra”.
Skrämmande för att den kriminella gängkulturen är såpass utbredd i Los Angeles.
– På en helt annan nivå än här i Sverige, konstaterar hon. Men precis som vi jobbar de med förebyggande åtgärder för att bryta ned gängvåldet. Det kändes bra att se. Då vet vi att vi är på rätt spår här hemma.
Det finns tusen och åter tusen gängmedlemmar bara i Los Angeles. Problemet är stort och oerhört utbrett. Studiematerial saknades med andra ord verkligen inte för besökarna från Norrköping.
– Vi fick uppleva hur mycket tuffare det är där än här, säger Sara Lundberg. Det sociala skyddsnät som trots allt finns här i Sverige saknades där. Har du inget jobb där så har du inget jobb. Och har du ingenstans att bo så har du verkligen inte det. Det finns inget som kan skydda eller rädda.
– Många ungdomar hamnar samtidigt i gänget för att de inte har något val. De föds in i dem. Där får de i alla fall vara en del i ett sammanhang och det är nog så lockande.
Samtidigt är positiva krafter ständigt igång för att åtminstone försöka bromsa gängkulturen och möjligen rädda de som räddas kan. Back Ups medlemmar fick följa med poliser, omvända gängmedlemmar och frivilliga grupper ute på fältet. I flera fall i riktigt utsatta områden där människorna höll sig inomhus bakom fördragna gardiner och där skotthål i dörrkarmar och väggar vittnade om den våldsamma vardagen.
Organisationen Dreamcenter drar sig inte för att försöka skapa relationer ens i de mest hårdförda områdena. Sara Lundberg och hennes kollegor fick följa med på sådana ”hembesök” och fick också veta att kriminaliteten gått ned i områden där Dreamcenter börjat dyka upp för att prata med folk, hjälpa till med mat och sysslor samt försökt bryta isoleringen.
– Vi fick också se hur före detta gängmedlemmar verkade i samhället med bland annat att sprida utbildning, säger hon.
– Som studiebesök var hela resan oerhört givande, någonting jag kommer att bära med mig hela livet. De vi träffade var också mycket nyfikna på hur vi jobbar här i Norrköping. Men, det är klart, det var på en lite annan nivå där.
Med på resan var också NT:s fotograf Sara Johari som hade i uppdrag att dokumentera hela resa och alla möten. Det är hennes bilder ni ser på de här sidorna. Även Sara Johari är djupt berörd av allt hon upplevde under besöket och hon beskriver det som en ofta svår miljö att ta bilder i.
– Det handlade verkligen inte om att gå omkring med kameran öppet och ta bilder hur som helst. Vi var i tuffa miljöer och träffade utsatta men starka människor. Det går aldrig att köra över någon bara för att få en bild. Man måste alltid bygga upp ett förtroende när man jobbar.
När gruppen från Sverige besökte bostadsområdet Nickerson Gardens i erkänt tuffa stadsdelen Watts var det särskilt tillsagt att det bara var Sara Johari som fick ha kameran framme. Det hela avlöpte emellertid bra. Hon fick sina bilder och Back Up fick sina erfarenheter och lärdomar som blir ytterst användbara i arbetet hemma på Norrköpings, något lugnare, gator.