Det är ingen strålande sommardag precis när Norrköpings Tidningar besöker simskolan vid Böksjön utanför Norrköping. Under en gråmulen himmel sitter tappra föräldrar och väntar medan barnen övar simtag mellan bryggorna. Några elever står huttrande vid strandkanten och vill gå upp. Men Laura Rodell, 8 år tycker inte det är särskilt kallt i vattnet.
- Nej det var skönt. Jag fryser inte.
Mamma Johanna känner ingen oro för att låta dottern simträna i sjön som kommunen för två veckor sedan avrådde från att bada i.
Inte orolig
Förbudet kom efter att flera hundar blivit sjuka och en dött efter bad i Böksjön och närliggande sjöar.
- Jag är inte orolig, kommunen har ju gett klartecken att vattnet är okej, säger Johanna Rodell.
Hon är snarare mån om att dottern ska få lära sig simma utomhus.
- Inomhus kan de se botten och det är viktigt att barnen lär sig simma i en sjö så att de inte blir rädda för det mörka vattnet senare, säger hon.
Simlärarna Tessie Bastholm och Malin Andersson från Norrköpings Kappsimningsklubb har inte heller märkt av någon oro för algblomning.
- Vi har faktiskt fler barn än vi trodde, säger Malin Andersson.
Ingen algblomning
De senaste proverna från Böksjön och Holmsjön togs på måndagen och visar inte några tecken på algblomning. Men uppmaningen från kommunen lyder ändå, som alltid, att det är viktigt att vara uppmärksam på hur vattnet ser ut och avstå från bad om det flyter omkring en gröngulaktig sörja i vattnet.
- Folk ska inte vara rädda för att bada men det är viktigt att man själv är kritisk. Förhållandet i sjöarna kan ändras från dag till dag, säger miljöinspektör Nina Eskilsson.
Och simläraren Tessie Bastholm försäkrar att föräldrarna kan vara lugna.
- Blir det grönt i vattnet så är vi inte kvar.