Vattnet vid Lindö strand har flera gånger under sommaren visat sig innehålla höga halter av bakterier. Senast den första augusti visade vattenprovet på otjänligt badvatten och kommunen avråder sedan dess från bad.
Orsaken till problemet tros vara fågelbajs.
– Bakterierna kan härledas till någon form av avföring från varmblodiga djur, inklusive människor. Vid Lindöbadet såg vi att en möjlig felkälla kan vara frekventa besök av ett större antal kanadagäss, säger Axel Karlsson, friluftssamordnare på samhällsbyggnadskontoret.
Kanadagässen har mer eller mindre tagit över hela badplatsen när NT är på plats på torsdagen. Om deras avföring är orsaken till föroreningarna i vattnet ser det inte så ljust ut för de badsugna.
Anki och Peter Kristensson tycker att det är synd att det inte går att bada, men de är vana vid att se fåglarna flockas på stranden.
– Det är ju tråkigt. Man vill bada när det är så nära, men så ser man bara alla fåglar. Det är synd att de gör i ordning och så blir det så här. Det är ett fint bad annars, säger Anki Kristensson.
– Det är för jäkligt, instämmer Peter Kristensson.
Vid lekplatsen intill stranden leker Mona Falberg med dottern Maya. De var badsugna, men fick tänka om när de kom fram till badet.
– Barnen ville bada, men vi glömde badkläderna hemma. Så såg vi skyltarna här så det var väl tur i oturen att vi inte kunde bada. Men hade vattnet varit okej hade vi nog gjort det ändå, säger Mona Falberg.
Olivia Larsson har badat flera gånger tidigare i år. Den här dagen blir hon och Christoffer Jimenez däremot besvikna när de får veta att vattnet är förorenat.
– Vi visste inte att man inte fick bada. Men om det är bakterier i vattnet så vill vi inte gå i, säger Christoffer Jimenez.
På grund av de återkommande problemen i Lindö försöker kommunen hålla rent runt om på badplatsen, bland annat genom att spola av bryggan, berättar Axel Karlsson.
Hamnar inte bajset ändå i vattnet om ni spolar av bryggan?
– Man försöker ju få så lite som möjligt att hamna i vattnet, men det är klart att det kan göra det.
En potentiell lösning för att hålla badvattnet rent är att få gässen att hålla sig borta, men ännu har kommunen inte kommit fram till hur man ska göra det.
– Vi har börjat diskutera olika åtgärder, men vi har inte fattat ett beslut än. Det vi kan se är att vi har haft förekomst av kanadagäss även när vi har haft tjänliga resultat, så det är svårt att säga med säkerhet vad det beror på.
Kan skyddsjakt vara en lösning?
– Det är klart att det kan vara en åtgärd men vi har, som sagt, inte landat i ett beslut än. Vi kommer att vänta in det tredje provet innan vi vidtar ytterligare åtgärder.
Badvattnet testat regelbundet under sommaren. Vid otjänligt resultat tas ett kontrollprov inom tre dagar och därefter ett så kallat ersättningsprov inom en vecka. Under torsdagen togs ersättningsprovet vid Lindöbadet, men resultatet dröjer till nästa vecka.
– Förhoppningsvis kommer vi få resultatet i början av nästa vecka. Det är för att säkerställa att det är säkert att bada. Så vår förhoppning är ju att det kommer att visa på tjänligt då.
Som tidigast i början av nästa vecka kommer det alltså kunna vara fritt fram att bada i Bråviken vid Lindö strand, med risk för sällskap från en del gäss.
Övriga kommunala bad har varit tjänliga vid de senaste provtagningarna.