Barnen behöver tryggheten
Trygghet, närvaro och vardagliga rutiner. Det är viktigast för barnen som upplevt katastrofen i Sydostasien.
Eva Stenelund.
Foto: Fotograf saknas!
- Nej, som vuxen måste man ta initiativ. Prata med barnet och visa att man finns tillhands, säger Eva Stenelund, ombud för Bris, Barnens rätt i samhället, i Norrköping.
- Sen ska man vara lyhörd och ta det i barnets egen takt. Inte överösa det med information eller gå på för hårt. Då finns en risk att man mest pratar för att dämpa sin egen oro.
Vuxna som pallar
Allra viktigast för de här barnen är att snabbt komma tillbaka i vardagen och träffa stabila vuxna. Det skapar trygghet och gäller alla barn som varit med om otäcka, uppskakande händelser.
- Det handlar om vuxna som pallar, som orkar lyssna och finnas till hands, säger Eva Stenelund.
Fråga barnen
Också barn som bara läst om katastrofen i tidningar eller sett nyheterna i TV kan behöva prata om det som hänt. Också när det gäller dem tycker Eva Stenelund att man som vuxen ska ta initiativet.
- Flaggor vajar på halv stång, löpsedlar skriker ut det som hänt, det hålls nationell sorgedag& i sådana lägen kan man inte vara tyst. Jag tycker att man ska fråga sina barn om de har några frågor eller om det är något de vill prata om. Sedan är det upp till barnet om det vill gå vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!