Barnpassning i stället för pedagogik på fritids

En pedagog på 37 barn. Barnpassning i stället för pedagogisk verksamhet. Ingen planeringstid. Så kan det se ut på fritidshem i Norrköping.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-01-09 04:00
I höstas berättade NT om den tuffa situationen på fritidshemmen i Norrköping.
Varje pedagog har i snitt 22 barn att ansvara för. Det är fyra fler än snittet i riket.
Skolverket kritiserar nu fritidsverksamheten i kommunerna som torftig och ensidig. Myndighetens lägesbedömning för 2006 visar på stora grupper och små resurser.
- Det är troligen ett medvetet val från kommunernas sida att inte prioritera skolbarnomsorgen, säger Lars Ullén, undervisningsråd, på Skolverkets hemsida.

Orimligt uppdrag
Lärarförbundet i Norrköping har under hösten gjort en enkät bland fritidspersonalen i kommunen. Den färska sammanställningen visar, liksom Skolverkets lägesbedömning, på brister.
Pedagogerna kan ha så många som 37 barn att ansvara för.
Det blir bara barnpassning, konstaterar Lärarförbundet.
Enkäten visar att i många enheter är det bara en eller två pedagoger som arbetar med fritidsbarnen på eftermiddagarna. Att hinna leva upp till läroplanen är då omöjligt. "Uppdraget som fritidspedagog blir komplext och orimligt", skriver förbundet.
- Om man ska ha en bra verksamhet ska man ha utbildad personal, och de behöver tid på sig för reflektion och planering, säger Jessica Händel på Lärarförbundet, som sammanställt enkäten.

Planeringstid
För att kunna bedriva en god verksamhet rekommenderar Skolverket att fritidspersonal ska ha minst fyra timmars planeringstid i veckan. Men enligt enkäten är det endast var åttonde pedagog i Norrköping som har det. Det finns de som helt saknar tid för planering.
- Fritidshemmen ska ge det bästa lärandet för varje barn. Det ska vara många olika perspektiv som konflikthantering, genus, rörelse och hälsa. Det blir mycket man inte hinner med, säger Jessica Händel.

Upp till chefen
Skolverkets lägesbeskrivning visar att skolans behov är dominerande och får det mesta av resurserna. Norrköpingsenkäten ger samma bild.
Många pedagoger arbetar i skolan på dagarna och upplever att de inte har någon ork kvar när det är dags för fritidsverksamheten på eftermiddagarna.
Skillnaderna är dock stora mellan kommunens fritidshem. Det finns enheter med hög personaltäthet och mycket pedagogisk verksamhet. Jessica Händel har inte funnit någon praktisk förklaring till varför det ser så olika ut.
- Vi tror att det är upp till chefen vad som prioriteras, och då blir det orättvist för barnen, säger hon.
För att höja kvaliteten i fritidsverksamheten efterlyser Skolverket mindre barngrupper och ökad personaltäthet.
Barngrupperna på fritidshemmen i Norrköping varierar från 20 barn till 100 barn.
Personaltätheten varierar från 13 barn per pedagog till 37 barn per pedagog. Snittet är 22.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om