Barntraumateamet är unika

Norrköping har Sveriges enda mottagning som specialiserat sig på att hjälpa barn och unga i akuta situationer.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2013-04-16 08:22

Svenska Föreningen för Akutsjukvård anordnar en rikskonferens i Norrköping under tre dagar. På måndagseftermiddagen höll Barntraumateamet en välbesökt föreläsning.

I Norrköping finns Sveriges enda mottagning som specialiserat sig på att hjälpa barn och ungdomar hantera akuta svåra situationer. Till exempel om en familjemedlem plötsligt dör eller är allvarligt sjuk. Teamet består av två personer, i ett område med över 37 000 barn.

Enda i sitt slag

– I 13 år har vi varit ensamma om det här i Sverige. Det är konstigt att det inte finns på fler ställen. Men nu ska vi bli utvärderade av Socialstyrelsen och förhoppningsvis kan vi sätta ett exempel för resten av landet. För jag tror verkligen att vi gör skillnad, säger Lars Widén från Barntraumateamet.

Finns där direkt

Tanken är att förebygga trauman och därför är det viktigt för teamet att gå in direkt. Innan symptomen kommer om att barnet mår dåligt. De tar reda på så mycket information de kan om händelsen och åker sedan ut personligen.

– Ibland är det vi som kommer med det första dödsbudet. Sedan pratar vi tillsammans med den vuxna om hur vi kan tala om det för barnen. Det är oerhört svårt att se sina barn få ett dödsbud, säger Lena Liedholm från teamet.

Olika stöd

Sedan år 2000 har teamet träffat 1300 barn. Antalet vuxna och ”halvvuxna” är många fler. Ofta är de med som stöd fram till begravningen, hjälper barnen att förstå och de vuxna att orka med. De gör avstämningar och utvärderar vilket stöd som passar bäst för vilket barn. Vissa går på individuella samtal i flera år medan andra bara behöver ha visitkortet på kylskåpet för att känna sig trygga.

Sakkunniga

– I början handlar det inte om att vi frågar någon hur den mår. Vi är där som någon som kan svara på frågor. Förklara vad de ska göra med pappa på rättsmedicin eller hur mamma ser ut nu när hon är död. Vi kan också vara det praktiska stödet för de vuxna, till exempel genom att ta kontakt med skolan och ge information. Det finns mycket runt om som man inte tänker på, säger Lars Widén.

Men hur orkar man jobba med så mycket död och tragedier runt sig?

– Ja ibland undrar jag. Vi har ju inga stålhjärtan utan varje person berör. Men man måste våga sätta sig in och känna för att det ska gå. Det är när det vänder och jag får se en person le igen som jag känner att det är värt det, säger Lena Liedholm.

– Människor har en fantastisk förmåga att resa sig igen och att få träffa någon flera år senare och se att livet bär är ovärderligt, säger Lars Widén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om