Bäst före-datumet flyttades fram ett år

Förpacknings- och bästföre datumet på den frysta lax flyttades fram ett helt år.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2013-08-15 07:20

Det var när miljökontoret i Norrköping förra veckan gjorde en oanmäld inspektion hos fiskgrossisten Lobster Seafood som ommärkningen upptäcktes.

- Jag såg hur man höll på att packa fryst lax från en stor förpackning till konsumentförpackning, uppger miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark.

På den stora förpackningen stod att laxen var packad 29 juli 2012 och hade ett bästföre-datum satt till 30 juni 2014.

Men när den flyttades till mindre förpackningar satte man nytt förpackningsdatum, 7 augusti 2013, och bästföre-datum var flyttat till 2 juni 2015.

Det innebär att fisken kan vara tre år gammal när konsumenten äter den sommaren 2015.

- Jag har bett grossisten förklara för mig hur man tänker när man flyttar fram datumen på det här sättet. Företaget i ledet innan har satt ett bästföre-datum som är ett år tidigare, säger Axel Bark.

Inte farligt att äta

Feta fiskar, som lax, är inte bra att förvara för länge i frysen.

Marinbiolog Ilona Miglavs vid branschorganisationen Svensk Fisk berättar att det inte är skadligt att äta en lax som förvarats i frysen under tre års tid. Men kvalitén kan märkbart försämras.

- Djupfrysningsbyrån rekommenderar korta frystider för fryst fisk. För feta fiskar som lax ligger den tiden på ett år, säger Ilona Miglavs.

Ilona Miglavs sitter med i fiskbranschens redlighetsgrupp.

- Ett sådant här agerande tycker vi inte är bra. Sedan får varje producent ta ansvar för sin egen vara. Hade de bara satt tre års hållbarhet från början så hade vi nog sagt; Oj, det var länge, men det får ni stå för.

NT talade på onsdagen med Kjell östman, ägare till Lobster Seafood AB.

- Det här handar om fisk som kommer direkt från Kanada där den är fiskad och infryst direkt.

- När laxen kommer till vårt lager i Sverige kontrollerar vi kvalitén och storleken på fisken. Sedan doppar vi fisken i vatten så att den får en ishinna innan den fryses in igen. Därefter packeteras den styckvis i en laminatpåse.

- Detta skyddar fisken mot oxidering. I och med att vi gjort detta så har vi gjort en process med produkten vilket innebär att vi sätter det bästföre-datum som vi kan ansvara för.

Härsknar väldigt fort

- Vi anser inte att vi gjort något konstigt, det är så här man gör.

Tycker du inte att tre år känns som en väldigt lång hållbarhetstid på er frysta lax?

- Det kan jag hålla med om. Det är något som jag ska ta upp med vår kvalitetsansvarige efter semestern.

- I det här fallet tror jag att det rör sig om ett missförstånd i semestertider. Jag tror att vi normalt sett har max hållbarhet på mellan 12 och 18 månader, säger Kjell östman.

Vad händer nu med det ommärkta partiet? Kommer det att märkas om igen?

- Jag vet inte vad som hände med det, jag är inte insatt i det.

Kommer ni att fortsätta att märka infryst lax med tre års hållbarhet?

- Definitivt inte. Vi har redan tagit upp detta till diskussion och det fortsätter när vår produktchef är tillbaka.

Marinbiolog Ilona Miglav säger att man inte kan lagra laxen allt för länge.

- Faran med att förvara fryst fisk för länge är att fettet i fisken kan börja härskna.

Har man laxen i en vanlig konsumentfrys är risken stor att den härsknar väldigt fort.

- Jag skulle personligen inte ha lax mer än två månader hemma i min frys, säger Ilona Miglavs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om