Bättre toalettvett efterlyses

Den 19 november är det Internationella Världstoalettdagen. Organisationen Svenskt Vatten passar då på att informera om vad som inte ska slängas i toalettstolen.

Drifttekniker Cvetko Stifanic vid en bassäng som renar avloppsvatten.

Drifttekniker Cvetko Stifanic vid en bassäng som renar avloppsvatten.

Foto: Viktor Westin

Norrköping2015-11-19 07:30

Totalt bortforslades 666 ton avfall från Slottshagens reningsverk i Norrköping under 2014. Det avfall som inte hör till toaletten kallas för gallerrens – och ifjol bestod denna del av 212 ton. Varje vecka fyller gallerrenset en container som rymmer fem ton. I övrigt handlar det om organiskt avfall (303 ton per år), oorganiskt avfall (128 ton) och sand (23 ton). Metallskrot, papper, hårdplast och glas materielåtervinns och brännbart avfall tar Eon hand om på Händelöverken.

Toaletter är endast avsedda för tre saker: Kiss, bajs och toalettpapper. Men medborgarna i Norrköping dumpar mer än så i toaletterna. I en liten monter vid entrén till driftcentralen på Slottshagens reningsverk visas några av grejerna som slängts i toaletterna: Glasögon, cigarettändare, en stegräknare – en napp och leksbilar. Små barn tycker det är spännande att se vad som händer när man kastar något i toalettstolen, därför är det inte alls ovanligt att leksaker dyker upp i avloppsnätets slutstation.

Magnus Eliasson, driftingenjör och arbetsledare, tror inte att det är mot bättre vetande som folk använder toaletten som sopnedkast:

– Jag tror det handlar om bekvämlighet när man står där med sin örontops, säger han.

– Örontopsar har vi hur mycket som helst, säger drifttekniker Cvetko Stifanic som också hittat körkort i vattenreningssystmet:

– ID-kort kommer från Bråvallafestivalen, säger Cvetko som ibland också påträffar kondomer, kalsonger eller t-shirtar som slängts i toaletten.

– Strumpbyxor är det värsta! säger Magnus Eliasson. Strumpbyxorna klumpar nämligen ihop sig i systemet. Samma sak med hår. En hårtuss här och där blir sammantaget ett stort bekymmer för reningsverket.

Slottshagens reningsverk tar emot och renarNorrköpingsbornas avloppsvatten, från bland annat toaletter, i en process som sköts automatiskt i flera olika steg. Processen övervakas via datorer i en driftcentral. Där kontrollerar man bland annat att gränsvärden för utsläpp av miljöfarliga ämnen inte överskrids. Anläggningen har tillsyn dygnet runt, året runt. I kommunen finns även nio mindre reningsverk och 185 pumpstationer som tar hand om avloppsvattnet. Mycket vatten strömmar genom Slottshagens reningsverk varje dag:

– Normalt förbrukas 40 000 kubikmeter vatten per dygn, berättar Cvetko Stifanic.

2001 grundades Internationella Världstoalettdagen för att uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar toalett. Sedan 2014 är dagen officiell FN-dag. Organisationen Svenskt Vatten vill på världstoalettdagen belysa att det behövs bättre toalettvett i Sverige. Varje år kastas 7 000 ton skräp i toaletterna, och detta avfall kan förstöra punpar i vattenreningsverk, vilket leder till driftsopp och att farliga ämnen sprids i naturen.

Källa: Svenskt Vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om