– Det är två fall här, där personer över 80 år blivit uppringda av bedragare som utgett sig för att vara polisen och har föreslagit att de ska komma på besök och ta hand om värdesaker, berättar Dick Steisjö som är vakthavande befäl på polisen.
– Men de äldre har varit på hugget och inte gått på det här, så som jag förstår det har gärningspersonerna inte fått med sig någonting, fortsätter han.
Efter anmälningarna har polisen åkt ut till de drabbade och förhört dem för att förvissa sig om att bedragarna inte lyckats.
– Vi tycker ju inte om de där, så vi vill gärna få ut att de är här. Vi vet ju inte, det kan ju vara andra fall här där de lyckats, som inte kommit till vår kännedom än, säger Dick Steisjö.
Äldrebedrägerierna är en omfattande brottslighet som inbringar stora pengar varje år. Eftersom alla är medvetna om att bedrägerier pågår ringer bedragarna hem till äldre personer och utger sig för att vara från en bank, eller polis, eller företag och varnar för att det pågår bedrägerier. Sedan erbjuder de sig att komma och hämta bankkort och värdesaker innan bedragarna kommer – och alltför sent inser brottsoffren vad som hänt.
Ibland rör sig bedragarna från stad till stad. Att de varit i Norrköping på lördagen kan innebära att de dyker upp i Linköping – eller Nyköping – härnäst.
Polisens råd är att man aldrig ska lämna ut koder eller logga in på bankkonto på någons uppmaning. Blir man exempelvis uppringd av någon som säger sig ringa från banken ska man lägga på luren och sedan själv leta rätt på bankens telefonnummer och ringa upp. Det är också viktigt att polisanmäla misstänkta bedrägerier snarast, och att berätta för sina anhöriga vad som hänt.
Det är också viktigt att den som har äldre anhöriga pratar med dem om riskerna för bedrägerier.