Beskedet: Viss undervisning kan återgå till klassrummet

Från nästa vecka kan viss undervisning vara tillbaka i lektionssalarna i Norrköpings gymnasieskolor. "Vi förbereder för att gradvis kunna återuppta undervisning på plats", säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Utbildningsdirektör Sofie Lindén.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-01-21 16:00

Från och med måndag ska gymnasieskolorna kunna bedriva viss undervisning på plats i sina lokaler. Det berättade Regeringen på en presskonferens under torsdagen. Den nuvarande nationella rekommendationen till gymnasieskolorna trädde i kraft i mitten av december och innebar att alla skulle övergå till distansundervisning. Den gäller fram till och med söndag. Den nya rekommendationen ska gälla fram till 1 april. 

För Norrköpings del har man varit förberedda på ett liknande scenario. Sofie Lindén berättar att man nu ska sätta sig ned och få en överblick av smittläget tillsammans med Regionen. Redan under torsdagsförmiddagen har man haft planeringsmöte med berörda rektorer i Norrköping.

– Det handlar inte om att all undervisning ska kunna ske i lektionssalarna. Vi måste se över hur läget är med organisation, möjlighet till fysisk distans och också bevaka eventuell smittspridningen på varje gymnasieskola och efter det göra bedömningar av hur mycket undervisning vi ska ha på plats på våra skolor. Vi förbereder oss för att gradvis kunna återuppta undervisning på plats från nästa vecka, säger hon.

För flera elever har distansundervisningen varit en prövning. Det är därför som lättnaden kommer nu. 

– Att bedriva fjärr- eller distansundervisning i stor skala, över lång tid, är en ingripande åtgärd och det har en stor betydelse för den här generationens skolgång, sa utbildningsminister Anna Ekström under Regeringens presskonferens.

Sofie Lindén tycker att beslutet från regeringen är bra. Hon tycker att det finns en bra beredskap i Norrköping för att ändra förutsättningarna för undervisningen i gymnasiet.

– Vi ser att det finns elever som verkligen behöver undervisning på plats och nu finns det möjligheter att ha det. Vi kommer att ta hänsyn till vilka elever som har störst behov av undervisning i klassrummet. Vi kan också luta oss mot erfarenheter vi haft tidigare. Vi hade undervisning som delvis var på distans, delvis i lektionssalarna, under delar av höstterminen.

Hur följer ni upp hur elevernas psykiska hälsa påverkas av distansundervisningen?

– Vi följer upp hur varje enskild elev påverkas. Alla elevers hälsa är viktig och det gäller att se alla. I det här arbetet finns både den centrala barn- och elevhälsan, den lokala elevhälsan samt de enskilda mentorerna med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!