- Vid Linköpings universitet och andra universitet runt om i Sverige har man forskat på internetbaserad kognitiv terapi i cirka tio år. Nu vill vi pröva och se om det fungerar att använda ute i primärvården, säger Jonas Almlöv, psykolog och projektledare för arbetet.
Nu inleds ett ettårigt projekt som kommer att utvärderas för att se om det blir en fortsättning på verksamheten. Sex vårdcentraler kommer att involveras under försökstiden: Ljungsbro och Johannelund i Linköping, Marieberg och Brinken i Motala och Söderköping och Valdemarsvik.
Finns det planer på att starta någon verksamhet i Norrköping?
- Vi har varit igång sedan februari så det är ett ganska nystartat projekt, men det är inte alls omöjligt. Det ser jag som en reell möjlighet, säger Jonas Almlöv.
Under ledning av en personlig psykolog kommer patienten att till stor del få hjälpa sig själv. Ett underlag för behandlingen kommer att skickas ut och patienten kommer varje vecka att få fylla i ett frågeformulär och skicka till sin behandlare via webben. Därefter får patienten svar med tips och råd.
- Terapi via Internet innebär att man inte är geografiskt bunden, fast man kommer att behöva träffa en psykolog till en början för att veta vad det handlar om. Men sedan blir man ganska fri, både geografiskt och tidsmässigt, att använda behandligsformen på ett sätt som man själv tycker fungerar bra.
Idén är att man ska få tillgång till samma sorts behandlig som om man skulle gått och träffat en KBT-terapeut, avslutar Jonas Almlöv.
Fotnot: KBT = Kognitiv beteendeterapi