Biblioteket driver integrationen framåt

Sveriges folkbibliotek är motorer i integrationen av nyanlända. I kommuner som Norrköping, som tagit emot många flyktingar, är biblioteken integrationsverkstäder i praktiken.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-03-18 10:30

Varje torsdagseftermiddag flyttar KFUM:s fritidsgård Strömvillan in på Norrköpings Stadsbibliotek. Det är ett litet integrationsprojekt bedrivet i det tysta. Eller om man ska vara rättvis: helt tyst är det inte. Neonröda frisbees far genom luften och landar påfallande ofta i det utplacerade frisbeegolfmålet så att kedjorna rasslar.

Frisbeespelandet övervakas av Gohar Mossavarrahmani iförd en träningsoverallsjacka för svenska landslaget. Hon har både VM- och SM-titlar i frisbee men hennes främsta egenskap här är att hon talar sju språk bland dem svenska, persiska (farsi), engelska och turkiska.

– Vi brukar försöka erbjuda en aktivitet varje gång och sedan slussa de som blir intresserade vidare till föreningarna, säger Sylvia Nilsson på KFUM.

– Jag vill spela bowling, säger Sina Mohammad.

– Bowling ska vi spela på tisdag. I Vilbergen. Kan du komma då? svarar Sylvia Nilsson.

– Jag vet inte.

Sina Mohamed har kommit hit ända från Finspång. Han går på Bergska skolan och har precis sökt till gymnasiet.

– Jag går i skolan varje dag och tränar varje dag, säger han.

– Vad tränar du? frågar jag.

– Vad tror du. MMA, och så gymmar jag, säger han och berättar att han kom från Afghanistan för tre år sedan och talar dari, persiska och turkiska. Sedan går han tillbaka till sina kompisar som verkar nyfikna men är mera tillbakadragna.

– Det där är ganska vanligt, förklarar Sylvia Nilsson. De andra killarna är också från Afghanistan men talar inte svenska än. Då söker de upp någon som Sina som talar deras språk, annars är det inte så lätt att komma med.

– Nästa torsdag testar vi fäktning här. Kom då, uppmanar hon Sina och de andra.

Är det något bibliotek där det märks att Sverige tagit emot en högre andel flyktingar, så är det Norrköpings Stadsbibliotek. Förra året hade man en besöksökning med 45 % och tog emot 1 488 603 besökare. En stor del av den ökningen består av nyanlända men också genom många och välbesökta program.

I en annan del av Stadsbiblioteket väntar kulturkommunalrådet Kikki Liljeblad (S) på mig. Jag har stämt träff med henne här för att hon också är en av tre politiker i Norrköpings styrgrupp för flyktingmottagande, nyligen omdöpt till Styrgruppen för bostadssamordning eftersom det anses vara den mest omfattande frågan men alla övriga "relevanta verksamhetsområden" ska involveras.

– Vi har bara hunnit ha ett enda möte än men vi är medvetna om det arbete som Stadsbiblioteket gör, säger hon och prisar bibliotekets arbete och dess möjligheter.

– Här kan man sitta och läsa, studera, möta andra. Biblioteket har så låga trösklar att det är till för alla. Då blir det liv och rörelse och ibland en del ordningsproblem som baksida.

Norrköpings kommun har fått 101 miljoner kronor från staten för ökade kostnader i samband med flyktingmottagandet.

– Vi har talat om att se om Stadsbiblioteket kan få del av den del av pengarna som också är tänkta för civilsamhällets aktörer, men inget är ännu bestämt, säger Kikki Liljeblad.

Att KFUM bedriver fritidsgård på Stadsbiblioteket beror på, som Sylvia Nilsson själv säger, att hon har varit mycket på biblioteket. Bara för ett par dagar sedan var hon i samma rum, men då i egenskap av 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. På slaget till hennes blå kappa sitter två knappar ett moderatmärke och ett annat som kräver att Decemberöverenskommelsen (DÖ) rivs upp.

– Det här är ett litet integrationsprojekt. Vi har inga riktade medel från kommunen att bedriva det. Skulle vi få det skulle vi slå ihop våra små projekt till ett stort, för vi på KFUM känner att vi gör nytta.

Abbas, tio år och Hassan, som är elva, var först på plats av alla. Då är också det populära sällskapsspelet Pie Face ledigt. Spelet är en katapult av plast som Abbas omsorgsfullt laddar med vispgrädde från en sprejburk. Hassan tar av sig sina glasögon och placerar ansiktet i en urklippt måltavla. Plötsligt sprätter katapulten till och Hassan får till sin och allas glädje ett sjok grädde i ansiktet.

– Det där spelet är jättepopulärt, säger Sylvia Nilsson innan hon springer iväg för att hämta en bunt välbehövliga pappershanddukar.

Hon räddas av att bibliotekschef Birgitta Hjerpe strax kommer in med en bricka där det inte bara ligger en rejäl bunt papper att torka sig med utan också saft och en skål med frukt.

Sylvia Nilsson lyfter lätt skuldmedveten bort en gigantisk påse med chips och ostbågar från bordet.

Fast vem kan uppröras över det? Bara de som alltid väljer att moralisera framför att integrera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om