Ska man döma efter kommentarsfält, sociala medier och insändarsidor kan resultatet tyckas en aning förvånande. Henrik Fahlbeck, trafikplanerare på Norrköpings kommun, håller dock inte med.
– Det ligger ganska bra i linje med de resultat vi sett i tidigare studier, säger han.
Under våren har enkätstudien genomförts i Norrköping, Linköping, Örebro och Eskilstuna. 1 200 slumpvis invånare i varje kommun har fått välja på tre olika framtidscenarier. A: Bättre framkomlighet och mer gatuutrymme åt bilarna i stadens centrala delar. B: Lägre hastigheter inom stadens centrala delar, prioritet för gång-, cykel- och kollektivtrafik och minskat utrymme för biltrafiken. C: Mer långtgående förändringar än scenario B, där gatuutrymmet i princip helt tas över av fotgängare, cyklister och busstrafik och där privat biltrafik utgör ett undantag.
I Norrköping uppger flest, nästan hälften, att de föredrar alternativ C. Sju av tio ställer sig bakom något av alternativ B eller C. Knappt tre av tio föredrar alternativ A.
Vad kan man säga om den statistiska tillförlitligheten?
– Det är ett statistiskt säkerställt underlag som är representativt för kommunen. Det är de här storlekarna man gör på kommunnivå. Svarsfrekvensen ligger mellan 40 och 42 procent vilket är normalt, säger Henrik Fahlbeck.
Innan sommaren klubbade kommunfullmäktige Norrköpings Trafikstrategi som innebär att gång-, cykel- och kollektivtrafik ska prioriteras i innerstan. Ett beslut som alla partier utom SD och M ställde sig bakom.
Har enkäten haft någon betydelse för Trafikstrategin?
– Nej inte alls. Det här arbetet gjordes långt efter. Däremot är det nästan ett kvitto på att det vi jobbat med i Trafikstrategin och andra strategiska dokumentet är en ganska välgrundad inriktning. Jag tycker man kan se det som ett bra stöd för både politiker och tjänstepersoner i det framtida arbetet, säger Henrik Fahlbeck.
Resultatet för Norrköping och Linköping var väldigt likartat i rapporten medan något fler föredrog alternativ A i Eskilstuna och Örebro även om alternativ B och C var i majoritet även där. Rapporten gjordes av Institutet för Kvalitetsindikatorer på uppdrag av projektet Fossilfritt 2030-Rena resan och hela rapporten finns att läsa på kommunens hemsida.