Klockan 14.30 på fredagen invigs den första delen av nya Östra Promenaden med tal, fika och musik av musik av SON:s brassensemble. Men redan på morgonen och förmiddagen passade många Norrköpingsbor på att göra en premiärtur, till fots eller cyklandes, vid Gustav Adolfsplan.
– Oj, får man gå här?, undrade en mamma med barnvagn när hon insåg att det inte lägre var avspärrat i området.
Den gamla gångtunneln vid Centralbadet är ett minne blott. Där står nu i stället Lindmonumentet – som består av resta stammar från de nedtagna lindarna på Östra Promenaden. Högsta höjden ligger på sju meter.
De nyplanterade lindarna och annan utsmyckning, som gatlyktor i gamma stil, ska återskapa miljö som kan liknas vid promenaden som den en gång var när den planterades i slutet av 1800-talet.
En som njöt av omgivningen var Margareta Magnusson på promenad med sin hund Alba.
– Det här blev ju jättefint, säger hon nöjt.
Hon flyttade in till Oxelbergen förra våren och har kunnat följa utvecklingen från nära håll.
– Jag blev så glad när jag såg alla fina träden på Östra Promenaden ... och så fällde de alla träden bara efter ett par månader.
Hur har det varit att bo här under omgörningen?
– Det har varit bökigt, stökigt och dammigt. Men så blir det ju när man gräver upp. När man haft bråttom med bil så har det tagit lite längre tid. Men när man ser hur fint det blivit, så känns det ändå som om det var värt allt stök, säger Margareta.
En som också trivdes var Michael Botvidsson, projektledaren som hållit i hela den omfattande omgörningen. Några timmar innan den officiella invigningen gick han runt en sista gång och kollade in området.
– Vi har fått slita ordentligt mot slutet för att hinna få klart allt. Men nu ser det ju jättefint ut, säger Botvidsson.
Den motordrivna trafiken släpps på först på tisdag den 7 juni klockan 05.00. Då det numera bara finns en körfil för bilar, så gäller det att vara observant när man ger sig ut i trafiken de första gångerna.