Björksopp

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-09-04 04:00
(Lat: Leccinum scabrum)

Björksoppen tillhör den grupp av soppar som kallas strävsoppar. Namnet har gruppen fått på grund av att de har tofsar eller fjäll på forten som gör att det känns sträva när man drar med handen över den.

Hatt
Ljust- till mörkt brun. Ofta väldigt variabel i färgen. Halvklotsformad och upp till 15-20 cm. bred. Köttet är vitt, något poröst och ofta angripet av insekter som gör gångar närmast hatthuden.
Undersidan av hatten består av fina vita rör eller porer. Ytan får ofta små bruna prickar och på äldre svampar kan det vara en fördel att avlägsna rören före tillagning.

Fot
Foten är oftast lång och smal och som bottenfärg ljus men tofsarna eller fjällen är mörka. Hela foten ser på håll ut lite som en björkstam. Kolla alltid foten, för om hatten är mycket angripen av insekter kan foten vara helt fri från larver.
Björksoppen växer som det hörs på namnet under björk och trivs i hagar, parker längst körvägen och i blandskogen.

Förväxling
Det finns flera soppar som kan likna björksoppen. En del växer lite fuktigare och har något ljusare hattfärg. Har svampen vita rör och mörka tofsar på foten så är det ingen risk att äta den även om man plockat en annan av strävsopparna.

Användning
Hela gruppen har ganska mjukt kött och innehåller mycket vatten, så stektiden är ganska lång. Ofta betyder detta en stektid på upp mot 35 - 40 minuter. Björksoppen är främst lämpad som blandsvamp men passar även stuvad i rätter där man inte vill att svampen ska vara allt för dominerande. Rensa alltid björksoppen så fort som möjligt då det annars inte finns mycket kvar när insekterna gjort sitt.Fotnot: Tidigare delar av svampskolan var publicerade 17/8, 19/8, 23/8, 27/8 och 31/8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om