Blek taggsvamp

Illustration: Lennart Moberg

Illustration: Lennart Moberg

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-09-23 12:29
(Hydnum repandum)
Taggsvamparna är en grupp som är lätta att lära sig och som saknar farliga dubbelgångare. Tyvärr är det bara ett par arter som räknas som matsvampar och kanske bara en som är riktigt god.

Hatt
Hatten på blek taggsvamp är sällan rund utan mer knölig och oformlig, ljust gul till gräddgul och ofta mycket köttig vilket ger bra skörd om man hittar flera svampar tillsammans. Hattens storlek varierar från 6 -15 cm. I undantagsfall över 20 cm.

Undersida
På undersidan har alla taggsvampar taggar i olika längd och färg. På den bleka taggsvampen är taggarna ganska långa och har samma färg som övriga svampen. Ju närmare foten man kommer, ju kortare blir taggarna för att till slut bli så korta att de försvinner just vid foten. Detta är en karaktär som skiljer den från en av förväxlingssvamparna. Taggarna på blek taggsvamp behövs inte tas bort före tillagningen.

Fot
Foten är oftast ganska kort och något avsmalnande nedåt och har samma färg som övriga svampen.

Växtplats
Gärna i gräs, i barr-, bland- eller lövskog eller under blåbärsriset i öppna lägen. Svampen är vanlig över hela landet och brukar ofta växa flera tillsammans.

Förväxling
Blek taggsvamp har bara en eller ett par dubbelgångare bland taggsvamparna. Men även dessa går att äta, men är kanske inte riktigt lika goda.

Användning
Förutom att stekas eller stuvas passar blek taggsvamp även i olika inläggningar och att saltas. Vid saltning bör stora bitar av svampen kokas i vatten några minuter innan den varvas rikligt med grovt salt i en burk eller kruka. Se till att saltlaken står över svampen.Efter 2-3 månader är svampen klar att använda. Vattna ur till lagom sälta och lägg in som sill eller hacka fint och servera på ett varmt vitlöksbröd med crème fraiche och finhackad rödlök. Saltsvamp kan förvaras i flera år, bara inte saltlaken torkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om