Det kostar att kritisera regionledningen i Hyresgästföreningen Sydost. Det vittnar flera personer om som NT har varit i kontakt med. Göte Karlsson var ordförande i förhandlingsdelegationen för Hyresgästföreningen i Jönköping. När han såg att Björn Johansson hade slutit ett avtal med Heimstaden i Norrköping efter att förhandlingarna hade strandat reagerade han.
– Jag skrev ett mejl till flera där jag undrade hur det hela hade gått till. Jag kunde inte se att det var tillåtet att agera som man hade gjort. Jag ställde flera frågor. Det skulle jag inte ha gjort, säger han.
Mejlet gick till flera mottagare, bland annat Björn Johansson och Erik Elmgren (förhandlingschef på Hyresgästföreningens centrala organisation). Bland annat ifrågasatte han om det var tillåtet enligt stadgarna att ta in regionens ordförande när en förhandling kärvade. Han undrade också över lämpligheten att Björn Johansson tillsammans med Heimstadens vd offentligt presenterat resultatet av överenskommelsen.
– Jag undrade också om en ny förhandlingsordning införts. Jag kan inte se att det här är tillåtet. Jag ville ha det utrett hur det gick till. De frågorna skulle jag aldrig ha ställt. Min ställning ifrågasattes, säger han.
Efter att han ställt frågorna fick han mycket kritik. Göte Karlsson berättar att han fick direkta order om hur han skulle uttrycka sig.
– Jag fick veta att jag inte kunde skriva så här. Kritik ska inte sättas på pränt. Jag kände mig hårt ansatt, säger han.
Göte Karlsson berättar att pressen på honom till slut blev så stor att han kände sig tvungen att helt lämna sitt engagemang i Hyresgästföreningen.
– Jag har alltid tyckt att kritik ska komma fram och att det är från den man kan bli bättre. Men efter det här kände jag inte längre att mina tjänster uppskattades. Jag ställde "konstiga" frågor, fick jag veta. Jag trodde att en folkrörelse skulle ha mer högt i tak än så här, säger han.
Dennis Nilsson är före detta förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Sydost. I dag jobbar han med fastighetsfrågor. Han är en av de som gick ut och berättade om hyresförhandlingarna i Norrköping förra året. Han beskrev hur han och inblandade i förhandlingarna kände sig när regionordföranden gjorde upp om hyreshöjningar på 1,2 procent i månaden (0.9 procent på årsbasis) utan att förhandlarna blev informerade. Det här får han kritik för i ett internt dokument som NT har fått ta del av. Hans kritik beskrivs som grundat på "personligt missnöje, snarare än på hur förhandlingen har skett."
Efter publiceringen i NT har Dennis Nilsson också mötts av andra konkreta åtgärder från Hyresgästföreningen region Sydost. Härom dagen fick han ett samtal av en budbärare där han fick redogjort för att hans tjänster inte var önskvärda. Han berättar:
– Jag skulle föreläsa om fastighetsekonomi för Hyresgästföreningen centralt. Sen har "ledningen" i regionen ombesörjt att jag inte ska delta. Det är en direkt konsekvens av att jag varit kritisk i artiklarna i Norrköpings Tidningar. Man vill inte ha mina tjänster. Jag tycker att det är konstigt. Jag skulle tala om det som är mitt specialområde, säger han.
Har du försökt få tag i ansvariga i regionen för ett svar?– Ja. Men ingen tycks gå att nå.
Hur känns det här för dig?– Jag kan egentligen strunta i det här. Men jag gillar egentligen vad Hyresgästföreningen står för. Så det är väldigt sorgligt när allt handlar om att tysta kritik. Det är ett väldigt otrevligt drag, säger han.