Blodröd supermåne lyste över Sverige

Supermånen, årets närmaste och största fullmåne, gick planenligt in i jordens skugga tidigt på måndag morgon och förmörkades.

Blodmåne. NT:s fotograf Michael Svensson fångade den ­förmörkade månen tidigt på måndagsmorgonen.

Blodmåne. NT:s fotograf Michael Svensson fångade den ­förmörkade månen tidigt på måndagsmorgonen.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2015-10-02 02:00

Många Norrköpingsbor tittade nyfiket upp mot himlen­ för att se den runda färgboll­en. Ja, inte bara Norrköpingsbor. Månförmörkelsen syntes såväl i Europa och Afrika som i Nord- och Sydamerika och delar av Asien.

Då månen var ovanligt nära jorden var också tidvattnet något starkare på de plats­er i världen det märks, men det är det enda sättet som supermånen påverkar oss.

En total månförmörkelse inträffar när jorden befinner sig mellan månen och sol­en och då skuggar månen. Den röda färgen uppkommer­ när solstrålar bryts i jordatmo­sfären och kastas in mot vår kosmiska granne. Det blir lite som att se ljuset från värld­ens gryningar och skymningar projicerade på en ­annan värld.

Måndagens förmörkelse var något ljusare nedtill på månen. Det berodde på att de övre delarna var närmare jordskuggans centrum.

Nästa totala månförmörkelse i Sverige inträffar 27–28 juli 2018, fast vi kan se slutet av en partiell förmörkelse den 7 augusti året innan. Supermåne inträffar så gott som varje år. Nästa sker 14 november 2016. Kombinationen supermåne och förmörkelse dröjer – den får vi vänta på till 2033.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om