Innan konkursen hade Melander Bygg ett pågående arbete med stambyte och renovering av kök och badrum i fastigheter i Ektorp i Norrköping.
Men på grund av konkursen har renovering och stambyte stannat upp. Byggföretagets baracker plockades bort på innergården för någon vecka sedan, enligt Jimmy Granberg. Han bor på Målgränd i Ektorp.
Nu reagerar han på det skräp som lämnats kvar på innergården. Dessutom saknas staket som skyddar barn.
– Det ligger en lekpark precis bredvid, barn riskerar att skada sig. Jag tycker att man borde kunna sköta det bättre, även om ett företag går i konkurs ska det lämnas snyggare, säger Jimmy Granberg.
Lars Löfgren är marknadschef på Hyresbostäder, som är fastighetsvärd.
– Konkursförvaltaren har ansvaret att plocka bort tillgångar som det konkursdrabbade företaget har lämnat. Det har hyrts nya staket som ska sättas upp. Om något blivit tokigt och de inte satts upp är vi där och fixar det under dagen, säger Lars Löfgren på fredagen.
När arbetet med renovering kan återupptas är fortfarande oklart. Upphandlingar är igång.
– Det tar ett tag innan det är klart. Det är en del arbete innan vi går vidare till listan av entreprenörer som är aktuella för ett avtal.
Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand säger till NT att enligt de regler som råder får inte konkursförvaltaren hämta saker som inte anses vara tillgångar.
Det är inte ovanligt att skräp eller bråte, som inte har värde, blir kvar när byggföretag går i konkurs.
– Undantaget gäller miljöfarliga saker som enligt miljöbalken måste plockas bort, säger Magnus Nedstrand.
– Det är en vanlig missuppfattning som många hör av sig om, även hyresvärdar. Varför tar inte konkursförvaltaren hand om skräpet? Men vi får inte göra det.
Var ligger ansvaret i så fall?
– I juridisk mening faller inte ansvaret på någon. Jag förstår att man reagerar, det ser inte bra ut när skräp ligger kvar. Det brukar hanteras på olika sätt, det kan vara hyresvärden som tar bort skräpet i samråd med hyresgäster. Om det är en renovering som stannat upp på grund av en konkurs är det ofta bolaget som fortsätter renoveringen som tar hand om det.
– Jag tycker vi har bra dialog med hyresvärdarna om hur det hanteras.