Brandmän kan hjälpa hjärtsjuka
En person med hjärtstillestånd behöver hjälp snabbt för att överleva. Med rätt utrustning i brandbilarna kan fler få hjälp i tid.
Tjänar på att rädda liv
Björn Sund, biträdande forskare i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, har tittat på fördelarna med att ha hjärträddningsutrustning även i brandbilar.
- Det finns fyra gånger fler brandstationer än ambulansstationer i landet. Som jag ser det kan ambulans och brandkår komplettera varandra, speciellt på landsbygden. Ju fler som har rätt utrustning desto fler kan få hjälp i tid, säger han.
Han har kommit fram till att ett räddat liv kan spara samhället runt 15 miljoner kronor. En summa många gånger större än kostnaden för investering i utrustning och utbildning.
I Östergötland har landstinget länge haft ett avtal med kommunerna om att räddningstjänsten ska rycka ut på sjukvårdslarm. Sedan tre år gäller det även med defibrillatorer som används för hjärträddning.
- Vi ser mycket positivt på detta och vi har ett bra samarbete med kommunerna. Vi har trots allt ett gemensamt ansvar för kommuninvånarna, säger Harriet Tibbling, handläggare på landstinget.
På Norrköpings brandförsvar utrustades förstabilarna med hjärträddningsutrustning i början av året. Ännu har den inte behövts användas.
I Finspång, där det på kvällar och helger endast finns tillgång till en ambulans, har man haft defibrillatorer i runt två år. I många fall kan brandbilen vara på plats fortare och vid ett par tillfällen har utrustningen kommit till användning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!