Nyligen avslutades den första rättegången i Norrköpings tingsrätt, där en 28-årig man riskerar att dömas till åtta års fängelse och livstids utvisning. Enligt åklagaren har mannen varit en ledarfigur för det våldsamma upploppet vid Ringdansens centrum på påskdagen, vilket 28-åringen själv nekar till.
Samma scenario upprepar sig när nästa rättegång inleds på tisdagen. En 21-åring och en 22-åring har enligt åklagaren också haft ledarroller för upploppsmakarna, vilket båda männen tillbakavisar.
I deras fall handlar åtalet om inblandning i våldet både på skärtorsdagen och påskdagen – och då bland annat det uppmärksammade angreppet på en styrka från räddningstjänsten.
I förhör med polisen berättar de fem utsatta, varav fyra var deltidsbrandmän, om skräcken under attacken. De hann bara komma fram till parkeringen utanför Ringdansens centrum innan de mötte ett 100-tal svartklädda män, varav majoriteten är maskerade.
– Vi stannade och det börjar hagla stenar. Folk springer mot oss och kastar sten och det blir som att någon skjuter med kulspruta på fronten, säger en av brandmännen och berättar att rutorna snart började gå sönder.
Kollegorna försökte ducka och skydda sig så gott det gick. Flera av stenarna gick dock in i bilen och träffade brandmännen, främst på armarna.
En av dem säger att han upplevde att folkmassan var ute efter att döda dem och de skulle ha blivit "stenade" om de inte hade tagit sig därifrån. Flera av brandmännen fruktade också för sina liv.
– Det känns som att det fanns ett hat i luften som inte på något sätt avtog, trots att vi retirerade. Så därför så är ju min allra största rädsla att de hade fortsatt tills vi hade varit kanske döda, säger en brandman.
Efter händelsen har brandmännen fått olika typer av samtalsstöd och flera säger i förhören att det efteråt har varit tufft psykiskt.
– Skit. Riktigt dåligt kan jag säga. Jag reagerar på kraftiga ljud som jag inte vet vart det kommer från. Då får jag hjärtat i halsgropen, säger en av de drabbade.
De två män som nu ställs inför rätta är åtalade för två punkter vardera om grovt sabotage mot blåljusverksamt samt ett fall av grov misshandel, för skadorna på brandmännen. I förhör har de nekat till brott och menat att de inte deltagit i upploppen.
22-åringen säger i stället att han under skärtorsdagen umgicks med en vän och aldrig var på plats i Navestad under våldsamheterna.
21-åringen har däremot medgett att han fanns på plats på skärtorsdagen, men säger att han bara filmade händelserna. När polisen visar övervakningsbilder, där han båda upploppsdagarna syns tanka bensin i flaskor och dunkar, så förklarar 21-åringen att han hjälpt en kompis som haft tomt i tanken – men att han inte har varit inblandad i att förbereda några brandbomber.
Flera poliser har också uppgett att de redan under upploppet kände igen båda de nu åtalade, då man träffat på bägge tidigare. Dessutom finns ett omfattande bild- och filmmaterial och under rättegången ska sex stycken filmer, på totalt 73 minuter, visas upp.
I männens mobiltelefoner har man också hittat bilder från upploppen och skärmdumpar från Rasmus Paludans sociala medier, som de haft svårt att förklara.
Polisen har dessutom beslagtagit kläder som männen haft och som påstås vara samma plagg som på bilderna från upploppen.