Brist på bilder av det kvinnliga könet

Det är brist på bilder av kvinnans kön och nu ska Visual Sweden stödja projektet "Är jag normal?".

Könsmissuppfattning. Kvinnans kön varierar i utseende när det gäller färg och form och nu ska ett nytt projekt i Norrköping skapa nya medicinska bilder.

Könsmissuppfattning. Kvinnans kön varierar i utseende när det gäller färg och form och nu ska ett nytt projekt i Norrköping skapa nya medicinska bilder.

Foto: Michael Erhardsson

Norrköping2017-10-26 07:00

En av de vanligaste frågorna som kvinnor ställer till barnmorskor och gynekologer är om deras underliv ser normalt ut. Det råder en brist inom sexualundervisning och vården på tydliga och tillgängliga bilder på hur kvinnans kön ser ut och kan förändras.

Därför ska nu det östgötska innovationsprojektet Visual Sweden stödja utvecklingsprojektet "Är jag normal?" genom att ta fram en ny visualiseringslösning för medicinska bilder.

– Det finns kulturella tabun kring kvinnans kön som vi ser har långtgående effekter, säger Louise Berg, Sibship, som är initiativtagare till projektet. Skambeläggning av kvinnokroppen begränsar och ibland till och med skadar kvinnor fysiskt och/eller psykiskt.

Visualiseringsprojektet ska skapa interaktiva 3D-modeller som visar variationer av såväl inre som yttre delar av kvinnans kön. När människokroppen visualiseras är det oftast i form av en manskropp, när väl kvinnans kropp visualiseras så är könsdelarna ofta förenklade.

Det leder till att viktig information om faktiska variationer som rör färg, form och storlek uteblir. Både kvinnor och män har dålig kännedom om variationer. Det finns en dokumenterad ökning av plastikkirurgiska ingrepp där kvinnor väljer att operera sitt underliv för att uppnå, enligt dem själva, ett normalt utseende.

– Vi vill utveckla visualisering utifrån nya perspektiv så som jämställdhet, säger Madeleine Kusoffsky på forskningsinstitutet RISE Interactive i Norrköping. Vi tror projektet har god potential genom sin unika vinkel.

Det är RISE, Louise Berg från hållbarhetsföretaget Sibship och Petra Blom Andersson från Norrköpings kommun som står bakom projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om