Brister i hantering trots allvarlig fara

Vid en kontroll av livsmedelsverksamheter som lagar mat till allergiker fick hela 15 av 87 verksamheter underkänt betyg.

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Norrköping2012-07-11 00:00

Två av proverna visade att maträtter som skulle vara fria från komjölksprotein ändå innehöll proteinet kasein, som kan ge allergiska reaktioner. Och vid en enhet fann man spår efter möss.

Vid verksamheter som bereder livsmedel till känsliga konsumentgrupper - barn under fem år och personer med nedsatt immunförsvar eller allergier - gör kommunen noggranna livsmedelskontroller. Det handlar om storhushåll på förskolor, skolor och äldreboenden
i Norrköpings kommun där det ställs extra stora krav på kunskaper om allergikost, rengöring, hygien och förvaring.

Vid den senaste provtagningen tittade man extra på de enheter som lagade mjölkproteinfri kost.

Vanlig allergi vid skolor
- Det är en väldigt vanlig allergi på skolor och förskolor, betydligt vanligare än till exempel glutenallergi. Och vi gjorde en kontroll 2008 som vi ville följa upp, förklarar Marie Edlund, en av två livsmedelsinspektörer som genomfört granskningen.

Av de 87 verksamheter som besöktes var det 58 som klarade sig utan anmärkning, 14 som fick enstaka anmärkningar och hela 15 enheter som fick omdömet underkänt.

- Men inspektionerna visade bättre resultat den här gången än 2008, så vi tycker att det är positivt, säger Marie Edlund.

Kontrollerna visade dock på en del allvarliga avvikelser, som att temperaturen inte varit tillräckligt låg vid kylning, att livsmedel för allergiker inte hållits tillräckligt separerade från övriga livsmedel, eller att rengöring av arbetsytor och redskap inte varit tillräckliga.

Vid en enhet hittade man dessutom spår av möss i köket.

Men det fanns fler brister. Av 24 prover visade sig två av maträtterna innehålla komjölksproteinet kasein, trots att de uppgavs vara fria från komjölksprotein.

Inte rengjorda
I det ena fallet handlade det om en mindre mängd, som kan bero på att redskap för beredning av komjölksproteinfri kost inte varit tillräckligt rengjorda. Men i det andra fallet var halten kasein så hög att det inte räcker med en sådan förklaring. Där anser livsmedelsinspektörerna att det antingen måste handla om att man använt laktosfri mjölk i stället för komjölksproteinfri mjölk, eller att det på något sätt brustit i kunskaper eller kommunikation.

Livsmedelsinspektörerna har gjort uppföljningsbesök vid de underkända enheterna, och samtliga brister är nu åtgärdade.

Allergi och intolerans

Laktosintolerans beror på enzymbrist och är en överkänslighet, inte en allergi, eftersom det inte bildas några antikroppar i blodet. Vid laktosintolerans är det mjölksockret, laktosen, som ger besvär, men vid allergi mot mjölk reagerar man i stället på proteinerna.

Komjölksallergi uppträder framför allt hos små barn, men kan förekomma även bland äldre barn och vuxna. Vissa uppgifter tyder på att cirka 2,5 procent av barn under fyra år är allergiska mot mjölkprotein. Man räknar med att 80 procent har tillfrisknat i skolåldern, men några har kvar sin allergi även i vuxen ålder.

Symtomen på mjölkproteinallergi kan vara kräkningar, ont i magen och diarré, men också hudreaktioner. Vid mjölkallergi kan även astma förekomma. Svåra allergichocker, till och med dödsfall, har rapporterats vid intag av små mängder mjölk.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om