Bröstkirurgin hotas på Vrinnevi-sjukhuset
Bröstkirurgin kan komma att flyttas från sjukhusen i Norrköping och Motala till Universitetssjukhuset i Linköping.
Bristen på patologer som analyserar prover under pågående operation är stor. I dag har Vrinnevisjukhuset inga egna patologer utan får anlita läkare från Universitetssjukhuset. Men det finns också en önskan från bröstkirurgerna själva att samarbeta närmare mellan sjukhusen.
Bättre vård
Genom att samla bröstkirurgin från tre platser till en gemensam enhet kan patienterna få bättre vård när läkare och sköterskor inom olika områden som till exempel röntgen, patologin, plastikkirurgin och onkologen samarbetar med bröstkirurger och bröstsköterskor.
- Det är en enhet som kan ge patienten ett multidiciplinärt omhändertagande på ett optimalt sätt, säger Claes Juhlin, verksamhetschef vid kirurgiska kliniken i Östergötland och den läkare som kommit med idén till utredningen och som samtidigt leder den.
- I mina ögon är Universitetssjukhuset i Linköping det enda vettiga stället för en sådan bröstenhet. I Linköping byggs ett onkologhus upp och patologer finns inte längre i Norrköping, de åker från Universitetssjukhuset till Vrinnevisjukhuset någon gång i veckan.
Får längre resor
Enda nackdelen är, som Claes Juhlin ser det, att en del patienter från östra och västra länsdelen får längre resor.
- Men skapar man en gemensam bröstenhet blir det så för några oavsett var den är belägen. I det här är geografin inte viktig. Det viktiga är den förhöjda kvalitén.
- Men vi ska göra en opartisk utredning och bedöma för- och nackdelarna mellan Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping, säger han.
Ortopediskt centrum
När sjukvården organiserades om 2004 fick lasarettet i Motala en inriktning mot att vara ett ortopediskt centrum specialiserat på knä- och höftledsoperationer. Universitetssjukhuset i Linköping profilerades ytterligare mot att vara ett akutsjukhus med högspecialiserad vård medan Vrinnevisjukhuset i Norrköping fick kirurgi och urologi som sin inriktning.
Under 2004 gjordes närmare 500 bröstcanceroperationer på länets tre sjukhus. Merparten, cirka 300 av dessa, utfördes i Norrköping. Bröstkirurgi sågs som en av Vrinnevisjukhusets spetskompetenser i den nya organisationen tillsammans med mag- och tarmoperationer. Nu ser det mer ut som att kirurgerna på Vrinnevisjukhuset ska operera gallor och annan dagkirurgi.
- Till vilket sjukhus bröstkirurgin än flyttas så krävs stora utrymmen eftersom det handlar om så många patienter. Brist på utrymmen kan till slut stjälpa hela idén om en gemensam bröstenhet, säger Claes Juhlin.
Men, menar han, skulle bröstkirurgin flyttas från Vrinnevisjukhuset till Linköping måste något annat flytta ut från Universitetssjukhuset.
- Vad det skulle vara som är så omfattande är svårt att se. Inte minst med tanke på att Vrinnevisjukhuset kommer att få så stor del utrymmeskrävande dagkirurgi framöver.
Claes Juhlin hoppas att utredningen kan lämna sitt förslag i mars, men hans chef Gunilla Gunnarsson, som är chef över hela Kirurgicentrum i Östergötland har gett utredningen tid till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!