Budgeten sprack – de vill ha mer pengar till Promenaden

9,5 miljoner kronor blev 14,25 miljoner. Budgeten för investeringsprojektet Gustaf Adolfsplan har spruckit och nu behövs det mer pengar för att inte arbetet med Östra Promenaden ska försenas.

Ombyggnationen av Gustaf Adolfsplan blir dyrare än vad kommunen först beräknat. Nu behövs det mer pengar.

Ombyggnationen av Gustaf Adolfsplan blir dyrare än vad kommunen först beräknat. Nu behövs det mer pengar.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2021-11-21 05:00

En del av den pågående och omfattande omgörningen av Östra Promenaden rör Gustaf Adolfsplan, där det ska bli ett nytt nav för kollektivtrafiken. Inledningsvis uppskattades totalkostnaden för Gustaf Adolfsplan till 9,5 miljoner kronor. I samband med beräkningarna ansökte kommunen om bidrag från Trafikverket för hälften av investeringssumman.

I maj 2020 beviljades bidrag av Trafikverket motsvarande halva summan – 4,75 miljoner kronor.

undefined
I stället för 9,5 miljoner kronor så beräknas investeringen nu landa på 14,,25 miljoner kronor.

Men i juni 2021, när ärendet hade börjat projekteras, konstaterade kommunens tjänstemän att den totala investeringskostnaden skulle uppgå till 14,25 miljoner kronor. Därmed blir det en ökad kostnad för Norrköpings skattebetalare med 4 750 000 kronor.

I samband med att tjänstemännen begärde mer pengar av kommunfullmäktige valde en minoritet av de folkvalda att göra en återremiss av ärendet.

– Tjänstemännens motivering var att 'det blir bättre'. Det kunde vi inte nöja oss med, de måste kunna ge svar på vad det är som blir bättre, säger Moderaternas oppositionsråd Sophia Jarl om varför ärendet skickades tillbaka.

Nu är ärendet uppe för beslut igen. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 22 november informeras politikerna och tjänstemannaförslaget är att kommunfullmäktige ska godkänna att det beviljade investeringsbidraget får användas för den ökade budgetramen för investeringsprojektet Gustaf Adolfsplan.

I den senaste tjänsteskrivelsen står det att bidraget krävs "för att möta det generellt ökade prisläget". 

– Så lät det ju inte från början, det här är en helt annan förklaring. Det känns som om tjänstemännen har spunnit loss under sommaren. Nu hävdar man att allt, exempelvis byggmaterial, har blivit mycket dyrare.

undefined
"Det gör mig djupt irriterad", säger Sophia Jarl (M) om samhällsbyggnadskontorets agerande kring den ökade budgetramen för Gustaf Adolfsplan.

Oppositionsrådet är inte nöjd med hur samhällsbyggnadskontoret har hanterat ärendet.

– Det är inte första gången vi ser det här och det gör mig djupt irriterad. När ärendet nu kommer tillbaka från kontoret konstaterar man också att projektet är i genomförandeskede. Det innebär att kommunen riskerar att göra sig skyldig till avtalsbrott gentemot entreprenören om man inte får de här pengarna.

– Vi kan inte ha det så här, agerandet gör att jag som förtroendevald inte har någon möjlighet att ta mitt ansvar över budgeten.

Hur kommer ni att agera på fullmäktige nu?

– Vi tänker markera. Vi kommer inte att tillstyrka en tilläggsbudget, utan låta projektet att få gå med ett underskott på 4,75 miljoner, säger Sophia Jarl. 

undefined
Samhällsbyggnadsdirektören Anna Selander kan konstatera att projekt blir dyrare när det ska detaljprojekteras.

Samhällsbyggnadsdirektören Anna Selander säger så här om att det behövs mer pengar för projektet:

– Innan vi genomför en upphandling gör vi på tjänstepersonnivå en grov kalkyl som återfinns i den investeringsbudget som fullmäktige antar. Det händer dessvärre att projekt visar sig blir dyrare när vi sedan detaljprojekterar. Nu när byggkostnader, som en effekt av pandemin, generellt har skjutit i höjden har de uppskattade kostnaderna blivit än mer svåra att förutsäga.

Varför skrevs det entreprenadkontrakt innan utökningen av budgeten hade hunnits behandlas i kommunfullmäktige?

– Träden har stått på tillväxt i 20 år och vi behövde försäkra oss om att de klarade en omplantering, varför vi inte ville riskera att skjuta på det arbetet ytterligare ett år. Därav undertecknades avtalet av kontoret innan det formella beslutet fattats, vilket var olyckligt, säger Anna Selander.

Nästa kommunfullmäktige är den 29 november.

Det här ingår i projektet

Projektet Gustav Adolfsplan omfattar en hel del arbeten gällande kollektivtrafiken.

Det ska bland annat byggas två nya hållplatser på Östra Promenaden, på samma gata ska ett busskörfält anläggas och refuger måste ändras.

Det ska också anläggas tillgänglighetsanpassade passager mellan de nya hållplatslägena och befintlig hållplats på Nygatan.

Inköp och installation av nya signalanläggningar är också ett måste. Dessutom krävs det avancerad signalprogrammering för att prioritera kollektivtrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!