Butiken i konkurs efter 13 år: "Det känns overkligt"

Coronaviruset blev spiken i kistan för hälsokostbutiken BigHeart på Repslagaregatan i Norrköping. Efter 13 år tvingas de till konkurs.

"Om kanske en vecka är allting slut, det är svårt att ta in", säger Michael Djupström.

"Om kanske en vecka är allting slut, det är svårt att ta in", säger Michael Djupström.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-08-21 06:00

Kärleken från trogna kunder strömmar in på hälsokostbutikens sida i sociala medier. Många uttrycker hur mycket de kommer att sakna butiken och kompetensen hos delägarna. En kvinna skriver att de i perioder varit "en livlina" för henne.

– Det är fantastiska ord och relationerna är ömsesidiga. Det är mycket känslor och tårar. Stamkunderna har blivit lite som vänner, det kommer att bli väldigt tomt när vi stänger helt, säger Maria Nilsson, en av delägarna i BigHeart.

En konkursförvaltare har tagit över verksamheten och butiken håller på att inventeras. Just nu är den stängd, men den kommer att öppna några dagar för konkursutförsäljning.

– I dag känns det overkligt. Vi har drivit det här i 13 år, det blir ett sätt att leva. Om kanske en vecka är allting slut, det är svårt att ta in, säger Michael Djupström, som är den andre delägaren.

Vad ska ni göra då?

– Vi har sagt att vi konkursar färdigt, så får vi se sen. Men vi står ju till arbetsmarknadens förfogande och söker jobb. Om vi inte kommer på något annat vi vill göra, säger Maria Nilsson.

Hälsokostbutiken har utvecklats genom åren, breddat sin verksamhet och erbjudit massage och behandlingar för att möta konkurrensen från näthandeln. Ägarna har utbildat sig själva för att kunna hjälpa sina kunder att lösa deras problem men de har också utbildat sina kunder. På så sätt har de nischat sig för att klara av den växande konkurrensen.

– Vi har försökt anpassa vår verksamhet med flera ben att stå på. Men när coronaviruset kom blev det svårt med behandlingar och folk satt hemma och shoppade på nätet i stället, då gick det inte längre. Som konsument behöver man tänka på var man lägger sina pengar. För oss är det redan för sent men om man vill ha ett levande city med småföretagare så måste man stötta sina lokala handlare, säger Michael Djupström.

Flera kunder har presentkort på behandlingar, vad händer med dem?

– De går tyvärr inte att utnyttja, det är ju inte längre vi som styr över verksamheten, utan det gör konkursförvaltaren. Det är nog det vi beklagar mest av allt, att kunderna inte kan lösa in dem, säger Maria Nilsson.

– Absolut, det är fruktansvärt tråkigt, en av de tyngsta grejerna faktiskt. Men vi måste anpassa oss efter att det är konkursförvaltaren som bestämmer just nu, bara det är en konstig känsla, tillägger Michael Djupström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!