Cayenne ger hopp i höstmörkret

Den 14 oktober går ridån upp för en skruvad, absurd och rolig men på samma gång djupt allvarlig enmansföreställning. Teater Cayenne ger Hopp ? den åttonde dagen, en pjäs för ungdomar och unga vuxna.

Norrköping2001-08-31 06:00
Förra hösten hade Teater Cayenne premiär för Tro, en pjäs som tog upp de stora frågorna om livet, döden och Gud, skriven av författaren Marianne Castegren. Pjäsen var en enmansföreställning med en kvinna i huvudrollen; Guds dotter ? en kvinnlig Jesus i nutid, och andades andlighet och lugn.

Efter Tro kommer nu den fristående fortsättningen Hopp ? den åttonde dagen, även den skriven av Marianne Castegren, men denna gång med en man i huvudrollen.
? I samband med repetitionenerna av Tro började vi prata om hur nästa del skulle se ut, berättar skådespelaren Tobias Almborg, som ensam spelar pjäsens alla roller.

? Det var inte förrän Tro var klar som vi kunde gå vidare med Hopp, fyller regissören Catarina Gnosspelius i.
Hon berättar att det budskap som Tro innehöll går nu Hopp vidare med och spetsar till. Till skillnad mot Tros lugna och stillsamma regi och uppbyggnad tar Hopp ett steg vidare och skruvar upp det till en mer absurd nivå.

Catarina Gnosspelius och Tobias Almborg berättar entusiastiskt om handlingen och det märks att de brinner för det de gör.
? På sin vilodag, den sjunde dagen, vill Gud vila och ta det lugnt, men han blir avbruten på grund av att det är så himla mycket problem på jorden, berättar Catarina Gnosspelius.

Guds tankar blir som samtal där han exemplifierar det han säger. I centrum står en ung man, en perfekt representant för den lyckade, vita, snygga västerlänningen. Han har under handlingens gång flera olika jobb; bland annat som livvakt, telefonbankskille och diplomatisk förhandlare.

? Vi människor har fått allt; jorden, kroppar som kan läka sig själva, ja rubbet! Vi har alla chanser att leva ett bra liv, säger Catarina Gnosspelius.
? Historien Hopp visar på ett skruvat och roligt sätt hur mycket vi människor krånglar till det. Det hopp som finns är att publiken efter föreställningen har skrattat och känt igen sig. Helst ska de tänka ?Detta är inte klokt!?

Catarina Gnosspelius är övertygad om att vare sig man tror på Gud eller inte så undrar alla om Gud finns och varför jorden i så fall ser ut som den gör? Enligt henne och Tobias Almborg slutar pjäsen turligt nog hoppfullt, efter många minuter av svart humor och absurditet.

Under hösten kommer Teater Cayenne besöka De Geergymnasisets estetiska linjer för att prata om pjäsen. Och eftersom lärarna verkar intresserade kommer det att bli några skolföreställningar.
? Vi kommer också ta kontakt med fler skolor, berättar Tobias Almborg.

Så den 14 oktober är det alltså premiär. Tanken är att de ska ge 10?20 föreställningar och sedan, forthoppningsvis, åka ut på turné.

<B>SARA LAGRÉ
<a href="mailto:ung@nt.se">ung@nt.se</a>
011-200 247</B>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om