Chefen: "En pendlare vill inte åka på sightseeing"

När Östgötatrafiken kör efter devisen rakare, snabbare, tätare blir det inte pensionärerna som prioriteras.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken, värnar om arbets- och studiependlingen.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken, värnar om arbets- och studiependlingen.

Foto: Mikael Svensson/arkiv

Norrköping2020-11-09 06:00

Mattias Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken, berättar att kollektivtrafiken framförallt ska gynna arbets- och studiependling. Aktuella så kallade målpunkter för Lindöbor är först och främst city, Vrinnevisjukhuset och resecentrum. 

– En jobbpendlare från Abborreberg vill inte åka på sightseeing inom Lindö för att hinna fram till ett väntande buss- eller spårvagnsbyte. Här räknar vi med att pensionärer oftast har mer tid. Därför blir linjedragningen för att nå en optimerad trafik särskilt viktig. Inte minst då 60 procent av verksamheten betalas med skattemedel. Då måste det vara effektivt, säger han.

Bolagets statistik – som sägs ha stöd från forskningen – visar att de mest effektiva linjerna är raka, snabba och täta. 

– Motsatsen med fler stopp genererar ingen tillväxt och dessa målkonflikter tvingas vi också hantera. Sett till kostnaderna blir det dyrt och dåligt att sprida ut turerna på fler hållplatser. En bra kollektivtrafik handlar framförallt om täta turer. Bussar och spårvagnar måste rulla tillräckligt ofta för att vi ska vara ett starkt alternativ till att välja bort personbilen.

Enligt Mattias Näsström sker cirka 20 procent av alla resor i länet med kollektivtrafiken.

– Den stora majoriteten går, cyklar eller åker motordrivet. Även om vi skulle öka bolagets marknadsandel med 50 procent är det fortfarande bara tre av tio som reser med oss. Kollektivtrafikens utbud är ett jättebra komplement till bilen.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!