Chefens budskap: "Jag blir på riktigt upprörd"

Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen i Östergötland varit så hög. Samtidigt får Norrköpings kommun indikationer på fall där barn fått gå till skolan - trots sjukdom i familjen. Det är något som får Norrköpings kommundirektör att reagera med ilska.

Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen varit så stor som nu.

Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen varit så stor som nu.

Foto: Fredrik Rosander, Frida Glenning Ströberg, Norrköpings kommun

Norrköping2021-04-23 18:01

I veckan har vi rapporterat om tuffa arbetspass på Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelning och skolor som stänger på grund av ökad smittspridning. Under fredagen höll regionen en gemensam pressträff med aktörer från bland annat Norrköpings kommun och länsstyrelsen där det tuffa läget inom en rad verksamheter bekräftades. Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättar att smittspridningen just nu är mycket stor.

– Vi har ett oerhört allvarligt läge i Östergötland just nu. Vi har den värsta smittspridningen under hela pandemin, säger hon.

Enligt Britt Åkerlind finns två anledningar till att ökningen är så drastisk just nu. Det ena är att det nu är den brittiska virusvarianten som dominerar helt, det andra att delar av befolkningen inte respekterar rekommendationerna. Men några ytterligare restriktioner kommer inte att införas i Norrköping och Östergötland.

– Nu har vi sprungit nästan ett helt maratonlopp. Alla är trötta på det här och nu är vi på upploppet. Inte ska vi stupa innan mållinjen. Följ rekommendationerna några veckor till, säger Britt Åkerlind.

Norrköpings kommundirektör Anna Thörn var under fredagen också hård i tonen när hon uppmanade Norrköpingsborna att följa rekommendationerna. 

– Jag blir på riktigt upprörd när jag ser att människor sätter sig själv först i enskilda situationer. Vi har en generell utmaning med personalförsörjningen i kommunen nu på grund av den kraftiga smittspridningen.

En särskilt utsatt del inom Norrköpings kommun är, som vi tidigare rapporterat om, utbildningsverksamheten där personal blivit sjuka och där undervisningen fått ställas in eller övergå till distans. Samtidigt har det uppdagats fall där föräldrar lämnat sina barn på skolan, trots att det funnits sjukdom i familjen.

– Utbildningskontoret gör löpande risk- och konsekvensanalyser för varje skolenhet i kommunen. Man tittar på hur man kan glesa ut och inte skapa trängsel.

Går det att hålla lika bra kvalitet på utbildningen när man tvingas till åtgärder som exempelvis distansundervisning?

– Det får framtiden utvisa, var vi hamnar resultatmässigt. Men när jag hör hur utbildningskontoret arbetar känner jag mig trygg, de tappar aldrig fokus på utbildningskvaliteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!