Därför är choklad bra för hjärtat
Att choklad är bra för hjärtat har väl tröstat många gottegrisar i godisbutiken. Nu vet forskarna dessutom varför.
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX
Något njutningsfullt småätande var det inte som deltagarna fick ägna sig åt. Snarare fick de raskt tugga i sig chokladen.Försökspersonerna var i åldrarna 20-45 år. De var rök- och snusfria och fick under två veckor inte äta några läkemedel. De två sista dygnen innan studien genomfördes fick de inte heller äta något som innehöll liknande ämnen, som till exempel många sorters bär, frukt. De fick heller inte dricka kaffe, te eller vin.För att analysera vad som hände med enzymet ACE togs blodprov innan man ätit chokladen och därefter en halvtimme efter man ätit den, därefter en timme och sedan tre timmar efter chokladintaget.- Det var efter tre timmar man såg den tydliga sänkningen av enzymets aktivitet. Nu vet vi hur hämningen går till och vad chokladen gör med enzymet, säger Ingrid Persson.Enzymets aktivitet sjönk med 18 procent .Men så långt som att man skulle kunna ersätta blodtryckssänkande medicin med choklad vill hon inte sträcka sig.Hur stor daglig dos?
- Var ska dosen i så fall ligga? 75 gram dagligen är mycket, tycker Ingrid Persson som själv inte tycker det låter gott alls.Om ljus choklad skulle haft samma effekt vet hon inte. Eftersom det är kakaon som ger den gynnsamma effekten så är den halten viktig. Härdat fett och socker är inte bra för hjärta och kärl.Studien svarar inte heller på hur länge den positiva effekten varade.- Jag skulle vilja fortsätta och följa upp den här studien. Det finns mycket kvar att titta på.Intresset för våra livsmedels betydelse för hälsan är stort. Det ligger i tiden.- Jag tycker det är jätteviktigt och mycket mer intressant än nya läkemedel, säger Ingrid Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!