Aftonbladets rapportering om problemen i Kronfågels slakteri utanför Katrineholm har enligt tidningen fått ett stort antal kommuner att tillfälligt stoppa sina inköp av kyckling från bolaget. I NT:s område har Söderköpings, Valdemarsviks och Finspångs kommuner gjort så.
Ingrid Kalm är kostchef för Norrköpings kommun och berättar att man där har valt att invänta mer information. Enligt Ingrid Kalm köpte kommunen 2020 omkring 23 000 kilo kycklingprodukter från Kronfågel.
– Vi har diskuterat det här och sagt att vi avvaktar den utredning som pågår hos Länsstyrelsen i Sörmland, eftersom det är där som detta har skett.
Hon har, som många andra, blivit berörd av Aftonbladets rapportering, men tycker att det är viktigt att inte ta några förhastade beslut.
– Det är förskräckligt det som har hänt. Så här ska det inte vara och djuren ska inte behöva lida så här. Men exakt vad som har brustit och vad som har hänt – det vet inte vi i Norrköping. Så vi måste invänta svar från länsstyrelsen, säger Ingrid Kalm.
Därför fortsätter Norrköpings kommun att servera kyckling från Kronfågel, i alla fall den närmaste tiden.
– Vi har två inplanerade serveringar innan sommaren och sedan har vi bara andra leverantörer under sommaren. Så det blir inget från Kronfågel under den perioden, men det skulle vi inte ha haft oavsett, säger Ingrid Kalm.
Hur leverantörerna av kött och kyckling sköter sin djurhantering är en fortsatt viktig fråga, menar Ingrid Kalm.
– Man ska alltid uppfylla de svenska djurskyddsreglerna och det ställer vi alltid som krav när vi upphandlar. Alla ska uppfylla de kraven.