Var det länge sedan sotaren inspekterade din eldstad? Det kan bero på problem vid övergången till ny sotarentreprenör i Norrköping.
I somras tog ABH Sotning och ventilation i Norrköping AB över efter att de vunnit Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG:s upphandling, för Norrköping och Söderköpings kommuner. Men övertagandet från det tidigare företaget, Skorstensfejarmästarna Syd AB, har inte varit friktionsfritt. Den så kallade kontrollboken med uppgifter kom i gamla excelfiler.
– Husen ligger i princip från A till Ö. Under hösten började vi hitta fel i det register vi fått. Jag tror vi rättade adresser, fastighetsbeteckningar och postnummer på 5 000–6 000 fastigheter. Jag anser att man inte skött kontrollboken som man ska. I och med det här har allt blivit förskjutet, säger Linus Axelsson på ABH Sotning och ventilation i Norrköping AB.
I samband med övertagandet ställde den nye entreprenören frågan om den turordningslista de jobbat efter.
– Vi blev erbjudna att köpa den där turordningen, men det är inte vi intresserade av att äga egentligen. Vi anser att det bör tillhöra kommunens register.
Men den behövs väl för att utföra inspektionerna i rätt ordning?
– Vi arbetar i blindo ungefär. Det tar ett år innan vi kan arbeta oss igenom allt och får koll på det. Söderköpings kommun köpte alla uppgifter, men det var inte samma avtal som i Norrköping. Men Norrköping ville inte köpa den. Så när vårt avtal går ut om sex år är det vi som äger turordningen, inte kommunen. Vilket är dumt kan jag tycka, säger Linus Axelsson.
En del kunder har ringt då sotningen uteblivit efter tidsintervallen.
– Till dem har vi åkt ut och sotat samt inspekterat, samt husen som ligger runt omkring. Annars blir det väldigt många mil för ett hus. Det blir ingen logik i det annars. Det är också ett enormt manuellt arbete att göra sådana saker, säger Linus Axelsson som räknar med att den nya turordningen ska vara klar om någon vecka.
Den tidigare entreprenören Skorstensfejarmästarna Syd som förlorade upphandlingen, ställer sig frågande till kritiken.
– Det finns två program, ett som är lite äldre, Sotdata, sedan ett nyare som heter Ritz. Eftersom vi är ett äldre företag finns vi kvar i det äldre systemet. Jag sitter som IT-chef. Den kontrollboken var det inga problem med. De har fått precis enligt vad som är rätt och riktigt från SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) regler, svarar Per-Olof Persson på Skorstensfejarmästarna Syd när han får höra kritiken.
Förslaget om att köpa turordningen var inget ovanligt. Registret är en normal handelsvara mellan sotarföretagen.
– Gamla sotarmästares pensionsförsäkring har den kallats för. Men jag kan också tycka att det är kommunen som ska äga "pärlbandet".
– Däremot är det så att det har varit brukligt att man köper över registret. Det här ett av få ställen där man sagt nej. Det pris som sattes var det brukliga. 6 till 10 kronor per fastighet, det är ungefär 25 000 fastigheter i det här området. De trodde väl att det skulle bli billigare att göra det själva. Det blir det inte, säger Per-Olof Persson.
Inspektionerna och brandskyddskontrollerna ligger i grunden på kommunernas ansvar, men upphandlingarna är utlagd på RTÖG. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund, SSR har jobbat med att utveckla ett nytt digitalt system.
– Vi har en gammal historia om en sotare i en kommun som hade ett livstidskontrakt, när han lämnade över så kom han med en bunt papper, för det var så han hade fått sitt register från kommunen. Nu finns det ett avtal där man skrivit in att kontrollboken ska finnas i ett digitalt format, enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner), säger verksamhetschef Per Nisser på RTÖG.
– Men i och med att det senaste systemet inte blev färdigt under upphandlingen var det inget vi kunde ställa krav på. Så vi har inte pushat på att det den förre sotaren ska lägga in det här i nya systemet, säger Per Nisser.
Är det inte viktigt att ha med turordningen i kontrollboken?
– Nästa gång vi handlar upp det här så finns inte den här övergångsproblematiken med att byta datasystem utan det är bara att ta över. Formellt finns det få brister i upphandlingen. Sedan ansåg det nya företaget att priset på den här turordningslistan var väldigt dyr. Men det här är bolagsfrågor och inget vi som myndighet kan lägga oss i, säger Per Nisser.