16-åringen bodde själv inte på behandlingshemmet Strömmen. Men en bekant till honom gjorde det och det var honom han följde med en natt i september. Där utsattes han för tortyrliknande misshandel med förnedringsinslag. Allt medan personalen på boendet låg och sov.
Gärningsmännen, en 17-åring och en till boendet obehörig 19-åring, dömdes i december för den grova misshandel och tingsrätten var i sin dom väldigt kritisk till att det hela kunde ske oupptäckt på ett hem för unga. Tingsrätten ifrågasatte verksamhetens lämplighet och nu har Åsa Lundin, regionchef på Nytida AB, lämnat skriftliga svar på våra frågor.
Hur ser säkerheten ut, vad får ungdomarna inte göra?
"Vi arbetar enligt det uppdrag vi fått och gör utifrån det överenskommelser med ungdomarna när de blir placerade hos oss. En HVB-verksamhet är inte en sluten anstalt och vi har inga möjligheter att låsa in de boende eller att vidta andra begränsningar."
Om ett HVB-hem ska jobba fostrande, hur kan man då göra det utan inskränkningar i ungdomarnas privatliv?
"Genom att jobba med att motivera ungdomarna till att göra förändringar och hjälpa dem på vägen där personalen fungerar som förebilder. Enligt socialtjänstlagen får vi inte göra inskränkningar i ungdomarnas privatliv."
Varför har man tagit ett beslut om sovande jour, och inte ha vaken personal på plats?
"Det är inget unikt för oss utan väldigt vanligt på HVB-hem med sovande jour. Vi anpassar bemanningen utifrån det uppdrag vi får och detta kan förändras över tid. Vårt uppdrag handlar inte om att övervaka ungdomarna."
Den här misshandeln har pågått i över en timme inne på boendet, med flera förnedrande inslag och där offret bland annat har skrikit. Flera av de inblandade har berättat att de varit väldigt högljudda under natten, både inne på det aktuella rummet och i allmänna utrymmen. Vad krävs för att den sovande jouren ska vakna?
"Svårt för mig att svara och kommentera de vittnesmål som har framkommit om att det ska ha varit högljutt då jag inte var på plats själv. Personal finns tillgänglig för ungdomarna dygnet runt om de behöver, men i övrigt sker ingen övervakning."
Den aktuella natten har det varit obehöriga på boendet, hur säkerställs det att inte obehöriga kommer in?
"Det kan vi inte eftersom boendet inte är slutet och ungdomarna inte är inlåsta. Då kan de boende släppa in obehöriga. Personalen har som rutin att på kvällen säkerställa lokalerna och att ungdomarna är hemma men kan inte garantera att ungdomar inte släpper in obehöriga genom exempelvis sina fönster."
Hur kan det vara möjligt att de boende kan ha tillgång till en bultsax utan att det noteras av personalen?
"Enligt lagstiftningen får vi inte genomsöka de boendes rum eller genomföra kroppsvisiteringar."
Kommer den här händelsen att ändra ert arbetssätt på något sätt?
"Vi får titta på eventuella synpunkter från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) innan jag kan säga något om det."
Finns det någon punkt i fallet där ni faktiskt kan tycka att kritik mot er kan vara rimlig?
"Vi arbetar ständigt med att fundera på om vi behöver förändra rutiner och arbetssätt och i så fall hur vi kan göra det utifrån lagstiftning och uppdraget. Vi kommer att ta del av Ivo:s eventuella synpunkter i ärendet. Men det är ingen låst institution och vi har aldrig möjlighet att arbeta med tvång eller begränsningsåtgärder."