De är inte nöjda med vården för de äldre

I brist på grundliga undersökningar om äldres förutsättningar till bra vård har länets pensionärsföreningar tagit saken i egna händer.

PRO, SPF Seniorerna, SKPF pensionärerna och Riksförbundet pensionärsgemenskap, med 40 000 medlemmar i länet, har genomfört undersökningen. Flera politiker har hört av sig till dem och vill veta mer.

PRO, SPF Seniorerna, SKPF pensionärerna och Riksförbundet pensionärsgemenskap, med 40 000 medlemmar i länet, har genomfört undersökningen. Flera politiker har hört av sig till dem och vill veta mer.

Foto: Anna Simonsson / SvD / TT

Norrköping2021-01-04 12:00

De representerar nästan 40 000 medlemmar, som tillhör den grupp som behöver mest vård – och har svårt att föra sin egen talan. Länets fyra pensionärsföreningar saknade en helhetssyn av vården för äldre och tog saken i egna händer.

– Det har väl klargjorts nu i samband med pandemin, att de som råkar mest illa ut är de på äldreboenden och som har hemtjänst, säger Jan-Erik Lövbom, distriktsordförande för SPF Seniorerna Östergötland.

Undersökningen baseras på intervjuer med vårdcentralsledningarna gjorda hösten 2019. I östra länsdelen har sex regiondrivna vårdcentraler valt att avstå, bland dem återfinns tre av Norrköpings största.

– Det är anmärkningsvärt, just hur man uppträdde här i Norrköping. Och sättet som man uttryckte sig på, vi skulle inte komma och störa i deras viktiga arbete. Det var lite synd, säger Lövbom.

Magnus Oweling är primärvårdsområdeschef i den östra länsdelen. Han var inte chef när beslutet fattades, men är väl insatt och har tagit del av resultatet.

– Med facit på hand var det tokigt naturligtvis, men det handlade inte om någon protest mot pensionärsföreningarna. Det var en hög arbetsbelastning med frånvaro bland chefer, säger han och förklarar att det här var en av flera saker som man prioriterade bort.

Han påpekar att han och vårdcentralscheferna tycker att det finns mycket att lära av föreningarna.

Det område som generellt sticker ut som positivt i undersökningen är samverkan mellan primärvård och hemsjukvård. Några negativa sidor blir också tydliga.

– I Norrköping är det många hyrläkare som aldrig hinner lära sig patienterna. Och så är det brist på geriatriker. Äldre är ofta multisjuka och kräver en annan tillsyn och kunskap. Det behöver inte bara handla om läkare, det kan vara en äldremottagning med en eller två sjuksköterskor med geriatrisk bakgrund, det gör mycket, säger Lövbom.

I undersökningen lyfts "nära vård" upp som ett område som måste förstärkas. Det är en bild som delas av regionen. I takt med att antalet äldre blir fler och andelen personer i arbetsför ålder minskar, måste man ställa om vården. Det krävs större samverkan för att jobba effektivt.

Ett sätt att göra det är att upprätta vårdcentrum, liknande det i Finspång, med exempelvis primärvård, äldrevård och rehab.

Sedan undersökningen presenterades har politiker hört av sig och vill veta mer.

– Det visar hur angeläget det är, säger Jan-Erik Lövbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!