I vissa yrken kan det vara svårt att anpassa arbetet enligt de restriktioner som just nu råder när det gäller att minska risken för smittspridning av coronaviruset.
Trafiklärare är en sådan kategori.
När jobbet går ut på att hålla teorilektioner inomhus för körkortselever, samt att sätta sig i en bil med samma elever, kan det bli svårt att anamma social distansering. Trafiklärare kan inte heller jobba hemifrån.
– Vi pratar om det här hela tiden. Det är svårt att skydda sig fullt ut. Jag upplever också att det är mer frågor än svar kring det här med skyddsutrustning, vilket gör att det blir oroligt. Framförallt för de som jobbar ute i bilarna, säger Helen Melchersson, ägare av trafikskolan Helens för körkort i Norrköping och Söderköping samt Bråvalla halkbana.
– Många av mina branschkollegor går också runt och har ont i magen, både för att själva bli smittade och för att deras verksamheter ska tvingas stängas ner.
Har ni många trafiklärare som är sjuka just nu?
– Vi har en som vabbat nu i veckan. I våras hade vi några som var riktigt sjuka, men vi vet inte om det varit i covid-19. Den här veckan ska vi faktiskt testa hela personalen för att se om de har antikroppar eller inte.
Helen Melchersson är dessutom vice ordförande i STR Service AB, som ägs av STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund), vilket fungerar som ett servicebolag för medlemsföretagen. Enligt direktiven ska trafikskolorna rengöra fordonen invändigt med sprit efter varje elev och man ska inte låta eleverna blåsa i alkomätaren.
– Vi erbjuder även munskydd till alla, både elever och lärare. Många elever väljer också att köra med handskar. Vi försöker också vädra ut bilarna mellan körlektionerna.
Går det inte att sätta in plexiglas i bilarna?
– Ur säkerhetssynpunkt är det väldigt svårt att köra runt med plexiglas. Det skulle försvåra vid situationer där trafikläraren tvingas agera snabbt, exempelvis när de behöver nå ratten.
När det gäller teoripassen har Helen Melchersson hyrt en ny lokal i grannfastigheten på Norra promenaden.
– Delar av teoriutbildningarna går att ha digitalt, men då en del behörighetsteori inte får vara digitalt behövde vi en större teorilokal.
Som ett led i att noggrant följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer uppmanar STR alla sina trafikskolor att se över sina avbokningsvillkor. Elever med sjukdomssymtom ska snabbt kunna boka av körlektioner utan att drabbas så hårt ekonomiskt sett.
– Vi måste våga lita på att eleverna inte kommer hit när de är sjuka, säger Helen Melchersson.
Hur många elever har ni per dag?
– En vanlig dag har en trafiklärare tolv körlektioner, men det behöver ju inte vara tolv olika elever. En del väljer ju att köra dubbelpass. Skolan har sju lärare som jobbar så det är många som kommer under en hel dag, men alla kommer inte samtidigt.
De senaste veckorna har antalet elever som bokat av ökat. Helen Melchersson känner igen sig från i våras.
– Tyvärr verkar det ju bli värre nu. Det här kom som ett knytnävsslag, vi hade precis jobbat oss igenom chocken och våren.
Hon förklarar att trafikskolorna får slita hårt för att få ihop ekonomin. Företagen är beroende av sina elever.
– I några av våra grannländer stängde man ner alla trafikskolorna helt och hållet. Då är man rökt. Om skolan skulle gå i konkurs är det ett jättehot både mot mig och personalen, konstaterar Helen Melchersson.