"De behandlar mig som en springpojke"

Abbas Hamzads frispråkighet och arbetssätt ledde till konflikt med kommunen. - De behandlar mig som en springpojke, säger han.

Peter Nilsson, fackllig företrädare för Abbas Hamzads, är förvånad över hur kommunen behandlar sina anställda.

Peter Nilsson, fackllig företrädare för Abbas Hamzads, är förvånad över hur kommunen behandlar sina anställda.

Foto: Johan Heikensten

Norrköping2010-07-30 00:00
Eftersom Abbas Hamzad inte kom överens med ledningen på Ljuragatan fick han trots sin tillsvidareanställning ingen fast placering där. I stället blev han placerad i bemanningspoolen. För Abbas Hamzad har det inneburit oregelbundna arbetstider med ständigt hoppande mellan dag- och nattpass. Han har drabbats av kroniska stresssymtom med dålig sömn och ständig huvudvärk.
I ett läkarintyg rekommenderas Abbas Hamzad att få fasta arbetstider på dagtid för lindra besvären. Försöker kringgå LAS
Abbas Hamzad har vänt sig till syndikalisternas fackförening SAC som har tagit konflikten med kommunen. Förhandlaren Peter Nilsson har anmält kommunen till Justitieombudsmannen (JO) därför att kommunen under ett års tid inte kunnat få fram gällande listor på vilka som är anställda, hur länge de jobbat och vilken kompetens de har. -  Kommunen har skurit ner så mycket under krisen att de inte längre klarar av sina åtagande mot vare sig anställda eller brukare. De flyttar runt personal för att täcka de besparingar de har gjort och de har satt
i system att försöka kringgå LAS, säger Peter Nilsson. Har inte fått fram listorna
Eftersom kommunen skjutit på förhandlingar vill syndikalister ha 20 000 kronor i skadestånd för förhandlingsvägran. Peter Nilsson misstänker att kommunen har kringgått lagen om anställningsskydd (LAS) när det gäller Abbas Hamzad och låtit andra senare och mindre kompetenta anställda få fast placering. Till JO har kommunens förhandlare Johanna Norrbom medgivit att kommunen inte klarar av att få fram listorna som SAC har begärt, trots att det är praxis vid förhandlingar. Anna-Lena Krook var Abbas Hamzads områdeschef när han arbetade på Ljuragatan och hon förklarar kommunens syn på saken. - Abbas Hamzad är inte förfördelad, det är många i poolen som har jobbat längre än honom. Jag känner inte till hans hälsoproblem, det var inget han meddelade oss när han arbetade på Ljuragatan, säger hon. Förhandlingar om Abbas Hamzads arbetssituation inleds den 4:e augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om