Under första halvåret 2020 såg Valdemarsviks kommuns socialkontor ett ökat behov av ekonomiskt bistånd, bland annat efter inflyttning från Norrköping.
– Det rörde sig om ett fåtal ärenden. Efter det har vi noga följt utvecklingen, men inte sett någon fortsatt inflyttning, säger Ulla Wallering-Fall (S), socialnämndens ordförande i Valdemarsvik.
Vilka konsekvenser kan det få för en mindre kommun om flera utan egen försörjning flyttar in?
– Det skulle givetvis kunna få stora negativa konsekvenser för arbetslösheten, budgeten för ekonomiskt bistånd och för övriga stödåtgärder inom skola och omsorg, säger hon.
Även Finspångs kommun har i Statskontorets stora kartläggning angett att man har tagit emot socialt utsatta personer, men inte i någon större omfattning.
– Vi är dock oroliga för att det kan innebära kostnader för kommunen, säger Kristin Andersson (KD), socialråd i Finspång, som anser att Norrköping ägnar sig åt "social dumpning".
Social dumpning innebär att socialt utsatta personer uppmanas att flytta trots att de inte vill, eller att flytt ställs som villkor för ekonomiskt bistånd. Ulla Wallering-Fall undviker helst begreppet.
– Det känns nedvärderande mot de som behöver samhällets stöd, säger hon.
– Självklart bör en stor kommun ha förutsättningar att ge de egna invånarna stöd. I övrigt bör en samverkan ske mellan berörda kommuner.
När Migrationsverket organiserar om sin verksamhet läggs lägenheter för asylsökande ned i länet, bland annat närmare 150 lägenheter i Gusum och Valdemarsvik. Det finns en oro att de fylls av bidragstagare från Norrköping.
– Det skulle kunna få sådana konsekvenser. Kommunen kommer att kontakta hyresvärdarna angående deras planer för framtiden, säger Ulla Wallering-Fall.
Hur ser du på Statskontorets rapport?
– Jag tycker den anger tydligt att lagstiftningen inte medger flyttkrav utanför den egna kommunen. Detta bör tydliggöras i allmänna råd till kommunerna.
Men Norrköpings egen uppföljning, som lades fram i december, ger en annan bild. Ett urval på 500 ärenden har granskats. Flyttar har skett till Göteborg, Stockholm, Nässjö och Söderhamn. De senare två är kommuner som upplever problem med ”social dumpning”. Men inget hushåll har flyttat till annan kommun i länet.
– Det kan ju vara så att biståndstagare själva har valt att flytta, men ingen har behövt flytta på grund av våra krav, säger Senad Mutic (S), förste vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Nämnden tillsatte på sitt senaste möte en arbetsgrupp – för att i vår kunna fatta beslut om kraven på flytt och nivån för godkänd hyra.
– Vi kommer att titta på det underlag vi nu har. Mycket pekar på att vi kan behöva backa tillbaka både vad gäller att flytta till andra kommuner, men också att boendenormerna är lite lågt satta utifrån marknadsnivåerna, säger Senad Mutic.
Hur ser du på att andra anser att Norrköping ägnar sig åt "social dumpning"?
– Det kan definieras på olika sätt. Vi får varje år en handfull personer från exempelvis Nacka, där handläggare har sökt upp bostäder i Norrköping åt personer som upplever att de inte har något val. Vi gör inte så. Vi letar inte lägenheter åt biståndstagare och säger att de måste flytta.
– Norrköpings kommun ska inte bedriva social dumpning och jag tycker inte heller att vi gör det. Men vi avvaktar kammarrättens dom och får se om riktlinjerna behöver revideras.