Eddie Jonsson, 43, växte upp på den gamla bilskroten, som hans farfar Uno och pappa Roger köpte ur ett konkursbo och tog över 1979. De byggde upp Karstorps bildemontering med verkstad, lager och butik, där det under många år hängde en målning av "Palle" Jakobsson på väggen bakom kassan. Tavlan föreställde en klassisk bilskrot med farfar Uno i ena hörnet och påminde om historien, men också om resan in i framtiden.
– Den försvann tyvärr i lågorna den natten, säger Eddie Jonsson.
"Den natten" är tidigt fredagen den 7 november 2014, när Eddie Jonsson väcktes av ett telefonsamtal om den stora branden på företaget. Lågorna tog allt. Elden förstörde ett varulager på över 120 000 artiklar, knappt 400 bilar och kunde ha krossat familjens stora livsverk.
– Jag hade tagit över vd-rollen från pappa 2012 och företaget stod, när det brann, på en stabil grund. Vi hade under tio års tid skapat förutsättningar för framtiden, men när allt gick upp i rök kändes det hopplöst, minns han.
Tänkte du "vi ger upp nu"?
– Den tanken fanns absolut under en tid. Det var så måna frågetecken och funderingar, när man drabbats av en totalskada. Det var kaos, men tack vare stödet och engagemanget från så många människor fick vi en chans att resa oss.
– Min morbror, Robert Ahlqvist, har hjälpt oss mycket genom åren. Han har varit med från början, suttit i styrelsen i alla år och hans kunskaper om avbrottsförsäkring var avgörande för hur vi reste oss efter branden.
Drygt ett och ett halvt år efter den ödesdigra natten, i maj 2016, stod de nya lokalerna klara på samma plats.
Det här är egentligen din gamla fritidsgård?
– Det var egentligen aldrig någon tvekan om vad jag skulle bli. Jag hängde alltid med pappa hit ut, när det inte var skola, och lekte bland bilarna. Jag letade tomburkar, kollade i handsfack och grävde fram mynt under gamla säten tills pappa ropade in mig i högtalarna.
I högtalarna?
– Det fanns ju inga mobiltelefoner på den tiden, men vi hade en mikrofon på kontoret, där man kunde trycka på en knapp och så gick ljudet ut över hela anläggningen. Pappas röst blev tydligare och tydligare i högtalarna ju längre jag dröjde. Det fanns alltid något mer att göra.
I dag är det en annan tid. I dag kan Eddie Jonsson och de 30-talet anställda se tillbaka på ett rekordår 2020 med drygt 51 miljoner i omsättning på en av Sveriges största anläggningar i branschen.
– Vi säljer begagnade delar för runt 200 000 kronor om dagen. Det är siffror vi inte varit vid tidigare. Det finns allt från den lilla knappen till stora motorer här ute. Allt är, när det lämnar Karstorp, "made in Norrköping". Det är lite fränt.
Företaget hade några tuffa månader i början av coronapandemin förra året, men hämtade sig ganska snabbt.
– Tre månader under våren (april–juni) kostade oss mer än det gav. Vi fick korttidspermittera och hade inte samma produktion i verkstaden, men vi höll igång vårt sälj och leverans. Efterfrågan på vårt varulager ökade.
Förklaringen?
– När många företag runt om i Sverige också korttidspermitterade fick många hemmafixare plötsligt lite tid över och tog tag i sin gamla bil, som man ställt undan. Det finns också en annan medvetenhet i dag av att vårda det man har av både miljö- och ekonomiskäl.
Åtta stationer i den stora verkstadshallen tömmer och plockar ner totalt 1 800 bilar, som når anläggningen varje år. Martin Nygren, 30, som jobbat i tre år på Karstorp, lutar sig in i motorhuven på Mercedes CL 600 från 2003 med V12-motor vid vårt besök.
– Det är skillnad mot den moped man började meka och plocka lite med tillsammans med pappa Tommy, när man var yngre. Den här är i en helt annan prisklass också, säger Martin Nygren och skrattar.
Karstorp stängde sin självplock under hösten.
– Vi hade drygt 200 bilar i självplock, men det räckte inte. Det krävs en större mängd bilar, kanske 300–350 stycken, om det ska bära sig och vara intressant över tid. Vi har inte den möjligheten. Därför valde vi att stänga den på obestämd framtid, säger Eddie Jonsson.
Ett svårt beslut?
– Vi fick en del negativa reaktioner för det beslutet, men med den andra vågen av pandemin och större tryck på vår däckmarknad hade vi helt enkelt inte det utrymmet. Vi får se om vi öppnar den igen. Det är ett bra koncept – inte minst för hemmafixaren.