Redan i mars kunde vi berätta att ögonkliniken i Norrköping riskerade att stängas och verksamheten flyttas till Linköping, på grund av Region Östergötlands ekonomiska problem. Under sommaren fattades beslut om att göra precis så och under hösten har arbetet inletts.
De omkring 11 000 patienterna delas upp i två grupper: Dels de cirka 75 procent vars problem omfattas av vårdvalet (se faktaruta), och som nu får välja en annan vårdgivare. Dels barnen och de som har andra problem – och automatiskt hamnar hos regionens ögonklinik i Linköping.
Det finns i dag fem vårdgivare att välja mellan, varav fyra är privata och bara en finns i den östra delen av länet: Norrköpings Ögonklinik i Vilbergen. Det femte alternativet är regionens ögonklinik i Linköping.
Regionens ögonsjukvård i Norrköping försvinner helt vid nyår, då upphör både kliniken på Kungsgatan och operationsverksamheten på Vrinnevisjukhuset. Men många missnöjda ur personalen har redan innan dess valt att gå på tjänstledighet för att i stället jobba på annat håll.
Vi har pratat med en anställd, som följer med till Linköping och därför vill vara anonym, men är kritisk till nedläggningen.
– Det här går ut över de mest sårbara patienterna – gamla, barn och inneliggande, säger hen och tror att vissa också kommer att dra sig för att söka vård på grund av avståndet.
– Man ska inte få en ögonsjukdom om man bor i Norrköping. Och det är orättvist, för vi betalar lika mycket skatt, men vi kommer att få mycket sämre hjälp.
I samband med nedläggningen sägs flera vårdadministratörer upp och eftersom alla i personalen inte heller vill pendla till Linköping har flera redan lämnat, berättar den anställda.
Framförallt är hen orolig för de barn som får hjälp mot skelning – där utebliven behandling kan ge permanenta synskador – och säger att man i dag inte har personal för att lösa den vården.
– Det är väldigt många som har sagt upp sig och vi har bara 1,5 tjänst kvar – varav en går i pension snart – och inga barnläkare.
Hen tycker att regionen borde ha behållit åtminstone en del av verksamheten i Norrköping, till exempel akuta ärenden och barnverksamheten, och säger att regionens klinik i Linköping inte heller har kapacitet att ta emot alla patienter.
– Köerna redan nu ökar katastrofalt snabbt. Vi vet inget om hur det kommer att gå.
En annan anställd, som inte har tagit något beslut om sin framtid än, instämmer i kritiken.
– Det är illa skött och sorgligt att en så stor stad som Norrköping inte ska ha någon regionsjukvård för en så pass stor grupp patienter.
Även den här anställde är mest orolig för barnverksamheten, som spås får "otroligt långa väntetider".
– För barnen är det viktigt att upptäcka synfel i tid, för man har ju bara ett spann på upp till åtta–tio år, sen kan man inte påverka synutvecklingen längre, säger den anställde och förklarar att utebliven vård kan ge allvarliga följder.
– Då kommer kanske de här barnen att ha en synskada för resten av livet och till exempel inte klara körkortsvärdena.
Den anställde säger att ledningen "sent omsider" har öppnat för att behålla barnverksamheten i Norrköping i någon form. Men då var det för sent.
– Då hade folk redan skrivit på för tjänster på andra ställen.
Den anställde menar att ledningen nu lägger ansvaret för att lösa situationen på personalen.
– Förhoppningen är att folk ska komma tillbaka från sina tjänstledigheter.
Tror du att man kommer att kunna lösa verksamheten efter nyår?
– Nej, det tror jag inte. Man har tappat alldeles för mycket kompetens, på många plan.
Den verksamhet som blir kvar i stan är alltså privata Norrköpings Ögonklinik i Vilbergen. De har redan fått mängder med nya patienter – men är trots det kritiska till nedläggningsbeslutet.
– Det blir stora patientrisker när vi, på bara några veckor, ska ta hand om dubbelt så många som vi haft tidigare. Jag har nog aldrig sett en så stor risk under hela min karriär, säger läkaren Axel Nordell, som är verksamhetschef och grundare av kliniken.
Han har nyligen skrivit en avvikelserapport, informerat regionens chefsläkare och även vänt sig till de ansvariga politikerna med ett mejl.
Där skriver han bland annat att ögonvården står inför en "akut situation", där hundratals patienter inom kort riskerar att stå utan vård som krävs för att "inte permanent förlora användbar syn". Därför vädjar han om att regionen nu tänker om.
"Vi begär att regionkliniken tar sitt ansvar och fortsätter bedriva sin verksamhet i Norrköping så pass länge att de privata aktörer som behöver ta över regionens patienter hinner växla upp och utvidga sina verksamheter så att de kan ta hand om patienterna på ett patientsäkert sätt", skriver Axel Nordell i mejlet till politikerna.
Frågan lyftes sedan på regionfullmäktige av Socialdemokraterna, men fick inget gehör av majoriteten.
Axel Nordell berättar att deras klinik fick information om nedläggningsbeslutet först i början av hösten och har haft svårt att få uppskattningar om hur många patienter de kunde vänta sig. Därför har man, säger han, inte haft en chans att i tid anställa mer personal, bygga ut lokalerna eller köpa mer utrustning. När patienterna nu börjar ha gjort sina val uppger han att över 95 procent har valt deras klinik.
– Vi får 50 till 100 meddelanden om dagen om patienter som är i behov av vård, säger han och förklarar att dessa ibland behöver behandling redan inom någon vecka.
– Det handlar om många, många hundra – kanske tusentals patienter. Vi mäktar ju inte med det. Det finns ingen som kan växla upp sin verksamhet så fort.
Dessutom gör de nya patienterna, som behöver få vård snabbt, att andra och mindre akuta fall trängs undan. Men även dessa får, utan rätt vård, tids nog svåra skador.
– Patienterna med glaukom (grön starr) blir också blinda till slut.
Vilbergen-kliniken har redan anställt några sjuksköterskor från regionens klinik, men säger att det är svårt att rekrytera läkare och att många byter till andra län, där regionernas ersättningsnivåer är högre – och därmed också lönerna.
Axel Nordell vill också att regionen ser över ersättningsnivåer, utökar vårdvalet och skjuter till mer pengar, så att de privata vårdvalsklinikerna har ekonomiska möjligheter att växla upp.
– Man måste betala för den ögonsjukvård som man vill erbjuda befolkningen.