Sedan tidigare har vi fått veta att SD är en resterande del i majoritetsunderlaget som styrs av de lokala regeringspartierna M, L och KD. Nu kommer beskedet att S, C och MP är överens om att ingå en valteknisk samverkan i Norrköping.
– Direkt efter ett val så börjar man ju sondera och föra samtal. Vi i S blev snabbt klara med att vi skulle gå i opposition. Vi har haft samtal med C och MP där vi uppfattat att vi har en gemensam syn på ett par politiska områden. Det här ger oss möjlighet att genomföra en gemensam konstruktiv oppositionspolitik, säger Olle Vikmång, avgående ordförande i kommunstyrelsen.
Det är inom två områden som partierna, enligt Vikmång, har hittat en gemensam syn samt en tydlig skiljelinje mot det nya politiska styret.
– Vi tre ligger nära varandra i miljö-, klimat- och energifrågor, där vi menar att vi måste fullfölja omställningen och ta till vara på möjligheterna. Dels handlar det om kulturområdet. Vi ser växande klyftor i Norrköping och Sverige och vi vill föra en politik där man bygger ihop i stället för att glida isär. Tittar man på den politik som M och SD vill föra, så kommer det innebära drastiska nedskärningar inom kulturen, säger Olle Vikmång.
Rent praktiskt innebär det nya samarbetet att C och MP kommer att få representation i alla kommunala nämnder samt att oppositionsråden fördelas mellan partierna efter storlek.
– Vi hade fått några platser till om vi inte delat med oss, men vi tror det är bra för Norrköping att C och MP är med i alla nämnder. Vi förväntar oss att alla nu tar ansvar.
Det nya samarbetet innebär dock inga gemensamma "partilinjer".
– Det finns inga sådana pekpinnar, vi är överens om att det finns områden där vår politik skiljer sig åt.
Varför är inte Vänsterpartiet med i det här samarbetet?
– Vi i S har haft samtal med V. Men det har aldrig varit aktuellt med ett organiserat samarbete. Vi ser att våra partier under den gångna mandatperioden har haft olika syn på den ekonomiska politiken. De la till exempel fram en budget i juni som gick minus. Vi i S har också uppfattat det som att de målade ut oss som huvudmotståndare i valrörelsen, säger Vikmång.
Christian Widlund (C) gläds åt att partiet nu får representation i alla nämnder.
– På egen kraft hade vi inte fått plats. Det är viktigt för oss att vara med i nämnderna då vi vill vara med att påverka, säger Widlund.
Innebär det här att dörren mot det nya borgerliga styret är igenbommad?
– Vi är fortfarande fria partier. Vi, S och MP har inga band till varandra som vi måste följa. Om något av partierna i styret lägger fram ett bra förslag så kommer vi att ställa upp och stötta det.
MP:s förstanamn Robert Nordman skriver så här i ett gemensamt pressmeddelande:
– Att vi i MP med detta kommer finnas med i alla nämnder betyder att vi kommer kunna vara både skarp och konstruktiv opposition i alla nämnder.
Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström hade gärna sett ett samarbete med både S och MP.
– Vi har jobbat för att vi inte ska få ett blåbrunt styre. Det S nu gör i opposition är att de väljer att gå åt höger. Det tycker vi är rätt ledsamt. Vi tycker också det är ledsamt att MP går åt höger, till ett parti med sämre klimatpolitik.
– Men vi i V är så pass stora nu att vi finns i alla nämnder oavsett samarbeten. Här kommer vi driva en skarp oppositionspolitik, säger Lundström.