Som vi tidigare har berättat har framtiden för KFUM Norrköpings verksamhet i Strömvillans fritidsgård varit oviss då det nuvarande avtalet löper ut den 30 juni 2022.
Enligt en tjänsteskrivelse från utbildningskontoret skulle KFUM:s verksamhet på fritidsgården – den enda föreningsdrivna fritidsgården i Norrköpings kommun – helt försvinna. Politikerna i utbildningsnämnden ville dock utreda ärendet vidare och har nu kommit fram till en kompromisslösning.
Att lokalen Strömvillan används till korttidstillsyn enligt LSS för ungdomar i gymnasieåldern i kommunal regi från och med den 1 juli i år står fast, men det nya är att den öppna fritidsgårdsverksamheten på kvällstid ska läggas ut för upphandling – vilket gör att KFUM kan bli kvar i Strömvillan.
– Nu får vi i alla fall möjlighet att vara med och lägga anbud, säger Bengt Ydebäck, tillförordnad ordförande i KFUM Norrköping.
Det faktum att föreningen tappar vissa delar av verksamheten får dock konsekvenser.
– Förra måndagen tvingades vi att säga upp sju av våra anställda. Och även om vi skulle vinna upphandlingen måste vi bli färre.
Hur tycker du att kommunen har skött det här ärendet?
– Som helhet är jag givetvis besviken. Men jag tycker ändå att politikerna har tagit tag i ärendet på ett bra sätt efter chockbeskedet från utbildningskontoret.
Ola J Hedin (L), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden, har förståelse för besvikelsen.
– Skälet till att vi politiker tog tillbaka ärendet var ju att vi inte var nöjda med hur det hade skötts i relationen med KFUM. Vår avsikt har heller inte varit att stänga någon fritidsgård. Men vi har en situation där det finns ett stort behov av korttidstillsyn för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. De får inte plats, därmed måste vi agera, säger han.
Enligt beslutet som fattades av utbildningsnämnden den 20 april ger uppstarten av en gymnasiekorttidstillsyn i Strömvillan flera fördelar. Utöver att man får en välbehövlig lokal innebär det minskade åldersspannet, från 13–21 år till 16–21 år, att verksamheten kan utformas mer inriktad mot unga vuxna. Det blir dessutom billigare att lägga verksameten där.
När det gäller sommaraktiviteterna i Folkparken, vars avtal med KFUM också går ut den 30 juni, är det oklart vad som händer med den verksamheten. Utbildningskontoret fortsätter att utreda frågan i samråd med kultur- och fritidskontoret.